Zalm met aardappelen en venkel uit de oven

Dat ik deze zalm met aardappelen en venkel uit de oven een topgerecht zou vinden had me een paar jaar terug hard verbaasd. Tot 2 jaar geleden moest je mij namelijk geen venkel voorschotelen.  Dat heeft met de “anijs”smaak te maken. Maar toen het op tafel kwam in Noord-Italië in tomatensaus, heb ik toch noch eens geproefd en nu ben ik er dus weg van… als het gekookt of gestoofd is. Ook venkelzaad kan me bekoren: venkelsalami, venkelbrood, … het gaat er wel goed binnen. De kans dat ik venkel echter ooit rauw ga eten acht ik nog altijd heel gering! Maar zeg nooit, nooit.

Zalm met aardappelen en venkel uit de oven

Onderstaand recept is er ééntje van weinig moeite, veel smaak! Zo hebben we ze graag. Het gerecht is wat het is: zalm met aardappelen en venkel uit de oven… niet meer en niet minder.

Ik heb het ooit eens gehaald uit een Delicious en is van de hand van Jamie Oliver. Je hebt er weinig voor nodig, is snel klaar en het is heerlijk! Typisch Jamie Oliver dus.

Ook een venkelfan? Kijk dan eens naar het recept van de risotto met worst en venkel. Toeval of niet, maar inderdaad ook eentje van Jamie Oliver. Geen fan van worst in de risotto, kijk dan eens naar de Pestorisotto met scampi’s.

Meer zin in Jamie?

  1. gehaktballen
  2. chili con carne
  3. kippakketjes

Smakelijk

Zalm met aardappelen en venkel

Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 1 grote venkelknol of 2 kleinere
  • 1 bosje verse peterselie fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt of geraspt
  • 25 gr boter
  • olijfolie
  • 4 zalmfilets met vel 200gr/stuk
  • Gerapste parmezaan handvol
  • Citroen rasp + partjes voor erbij

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 220°C
  • Schil de aardappels (of indien het kleine nieuwe zijn is dat niet nodig) , snij ze in 4. Snij de venkel in 8 stukken.
  • Kook de aardappels en venkel 6 minuutjes.
  • Giet ze af en doe de aardappels en venkel in een grote braadslede en bestrooi royaal met zeezout en peper. Strooi er de helft van de peterselie over, alle knoflook, boter en een goede scheut olijfolie. Schep alles door elkaar. Rooster 30-40 minuten.
  • Snij de zalm in en bestrooi met peper en zout. Steek ook wat peterselie in de inkepingen.
  • Neem de ovenschaal uit de oven, strooi er wat parmezaan over en schep alles goed door elkaar. Leg de zalm erop en bestrooi met citroenrasp en olijfolie.
  • Zet alles nog 10 à 15 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de zalm.
  • Serveer met partjes citroen.

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Christine schreef:

    Ik ben gek op venkel! Dit is een receptje op mijn lijf geschreven! 🙂
    Liefs
    Christine

  2. Door alle huisgenoten goedgekeurd !! 😉 Moet het recept zelfs bewaren voor een volgende keer.

  3. Anke Morreel schreef:

    Super Sandrina! Het is hier ook nog steeds een topper!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.