Zalm Bridget Jones… een nogal vreemde naam voor een gerecht, maar zo zijn er wel meerdere in de geschiedenis die intussen klassiekers zijn geworden. Dus wie weet wordt dit ook wel zo 1 van die klassiekers. Ten huize van Donna Caramella alvast wel.

Zalm is een veelzijdige en populaire vis. Bovendien bevat hij omega3 -vetzuren die belangrijk zijn voor een gezonde voeding. Je mag hem echter niet overbakken /grillen/roosteren of hij wordt te droog. Bak hem dus kort, maar wel in een hete pan voor een perfect resultaat.
Kijk bij de aankoop zeker ook of de vis een ASC of MSC label heeft.
Voor een zalm Bridget Jones wordt de zalm hier gecombineerd met een salsa van pijnboompitten, selder, olijven en rozijnen. Een combinatie die op het eerste gezicht vreemd lijkt maar verrassend heel goed werkt.
Zelf ben ik eigenlijk geen liefhebber van selder, maar dit gerecht heeft zelfs mij overtuigd.
Serveer er gegrilde aardappeltjes bij of een aardappel in de schil.
Het gerecht staat in het boek Simple van Yotam Ottolenghi, maar je kan het recept voor deze zalm Bridget Jones ook online terugvinden op de officiële website van Yotam Ottolenghi.
Ook fan van zalm? Probeer dan ook eens deze zalm met aardappelen en venkel uit de oven.

Zalm Bridget Jones
Wat heb je nodig?
- 4 zalmfilets met vel filets ongeveer 125g per stuk
- 1 el olijfolie
- ¼ tl zout
- peper
Salsa
- 100 g rozijnen
- 75 ml olijfolie
- 4 selderstengels in blokjes van 1 cm
- 30 g pijnboompitten, grof gehakt
- 40 g kappertjes en een beetje van de vloeistof
- 40 g groene olijven, ontpit en grof gehakt
- ¼ tl saffraan, gemengd met een beetje water
- 20 g peterselie, grof gehakt
- 1 tl citroenzeste
- 1 tl citroensap
Wat moet je doen?
- Laat de rozijnen eerst 20 minuten in kokend water weken.
Zalm voorbereiden
- Meng de zalmfilets met de eetlepel olijfolie, zout en peper naar smaak. Zet apart terwijl je de salsa maakt.
Salsa
- Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de selder en pijnboompitten toe. Bak ongeveer 4 tot 5 minuten al roerend tot de pijnboompitten beginnen te kleuren.
- Haal de pan van het vuur en voeg de kappertjes en hun vocht toe, de olijven, saffraan en een beetje zout.
- Giet de rozijnen af en voeg deze ook toe samen met de peterselie, citroenzesde en citroensap.
Zalm bakken
- Verwarm de olijfolie in een pan en verwarm op middelhoogvuur. Voeg de zalm toe (velkant naar beneden) en bak ongeveer 3 minuten tot het vel krokant is. (hangt van de dikte van je zalm af)
- Verlaag de temperatuur en draai de zalmfilets om. Bak nog een 2-tal minuten.
Afwerking
- Plaats een stukje zalm op ieder bord en verdeel de salsa over de filets.
Één reactie Voeg uw reactie toe