Bewuste visweek – bereider en bewerker van vis

Bewuste visweek

Van 23/9 tem 29/9 is het de bewuste visweek 2019 georganiseerd door het Marine Steward Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). Naar aanleiding hiervan, ineens een nieuwtje wat jullie misschien nog niet wisten over mij. Sinds september ben ik namelijk gestart met de opleiding visbereider/visbewerker.

Ja inderdaad. Hoewel ik nog maar 3 modules te gaan had in brood/banket (buiten de stages) en ik al certificaten heb van chocoladebewerker, ijsbereider, suikerbewerker en bakkerijmedewerker, nu “ineens” totaal iets anders.

Voor mij eigenlijk geen verrassing. Ik hou van vis en nu was daar ineens de mogelijkheid om in te stappen in de nieuwe opleiding voor de bereider van visproducten. En na de eerste 3 lessen nog geen spijt van de switch. Het werd duidelijk tijd om van iets anders te proeven. En het heeft al gesmaakt. Want niet alleen leren we per week een ander segment kennen van vis, we maken ook heerlijke gerechten klaar. Het enige dat we nog niet moeten is de vis zelf gaan vangen. De opleiding duurt 2 jaar, dus in juni 2021 mag ik dit diploma hopelijk in ontvangst nemen.

Bewuste visweek

Het is dan ook een uitgelezen moment om eens stil te staan bij de Bewuste visweek 2019. Ik ben het niet altijd eens met hun campagne:


Oceanen kunnen niet kiezen maar jij wel! 👍 
Kies daarom voor vis met het ASC- of MSC- keurmerk.

Maar dan met deze foto bij: geen grijze garnalen en dan nog in een plastieken bakje? Nee toch?

Natuurlijk het opzet nobel: overbevissing tegengaan, gezonde oceanen, kiezen voor duurzame vis. Daar draait het zeker ook om. Het ASC en het MSC keurmerk zijn hierbij een hulpmiddel om de juiste keuze te maken.

Hou echter ook rekening met volgende aspecten:

  • Kies voor vis van bij ons indien mogelijk: we hebben zo veel lekker vis in de aanbieding
  • Volg de viskalender, zo weet je ook welke vis nu op zijn best is om te eten.
  • Ga naar de lokale vishandelaar voor advies en hij bereid je vis voor. (panklaar maken, fileren, …)

Vis verde of een klassiek vispannetje? Aan jou de keuze… maar kies de juiste vis.

Klaar voor meer vis op het menu?

  1. Gestoomde zeebrasem
  2. vis in het groen
  3. vis met paprikasaus
  4. Zalm met bier
Smakelijk

3 reacties Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.