De zeeduivel mag dan uitgeroepen zijn tot de vis van het jaar 2018, de skrei is de topper in de maanden januari tem maart.
De skrei – letterlijk vertaald de ‘zwerver’ of ‘reiziger’ – dankt zijn naam aan de lange tocht die deze vis maakt in de paartijd van de Barentszee naar de Lofoten.
De filets van de Skrei of Noorse kabeljauw zijn spierwit van kleur en stevig. Hierdoor is hij zeer geschikt om zowel te bakken, grillen, stomen, pocheren, frituren, … Hij heeft een zeer fijne smaak, is een magere vissoort en rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3. Bovendien wordt de skrei ook nog eens duurzaam gevangen en heeft dus het MSC label.
Intussen is er nu (2022) hier een kanttekening: de schoring van het MSC label voor de sprei. Dit komt voornamelijk door de bijvangst van de kustkabeljauw. Kies dus beter een andere vis met een MSC label.
Recepten:
Vis verde
Skrei of kabeljauw met paprikasaus