Koud weer vraagt om verwarmende gerechten. Een heerlijk stoofpotje op het vuur is dan ook het comfort food bij uitstek.
Dit keer kwam ik uit op ossenstaart naar een recept van Janneke Filippi uit haar boek Stoven bij Janneke thuis. Nu moet ik toegeven dat ik nog nooit ossenstaart had klaargemaakt. Bij mijn weten had ik het zelfs nog nooit gegeten. Voor alles is dus een eerste keer. En in dit geval zal het niet de laatste keer zijn!
Een heerlijk gerechtje om van te genieten tijdens het weekend. Slow cooking, …
Wat heb je nodig?
👩🍳 4 personen
⏰ 5 uur (min 4 uur stoven)
3 el olijfolie
ossenstaart (1,5 kg, in stukken)
2 uien (fijngesnipperd)
1 prei in ringetjes
2 tot 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
70 gr tomatenpuree
1 flesje donker bier (300-330 ml)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
250 ml vleesbouillon
2 takjes rozemarijn
geraspte parmezaanse kaas
Afwerking: rucola, aardappelpuree
Wat moet je doen?
Verhit in een grote stoofpot de olijfolie en braad de ossenstaart rondom aan.
Haal de stukken uit de pot en voeg de ui, prei en knoflook toe.
Stoof ongeveer 3 minuten en bak dan de tomatenpuree een beetje mee.
Doe het bier in de pot, roer alles goed om en voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe.
Breng aan de kook en voeg de ossenstaart samen met de rozemarijn terug toe aan de pot.
Draai het vuur laag, en stoof afgedekt min. 4 uur tot het vlees gemakkelijke van het bot komt.
Haal de ossenstaart en takjes rozemarijn uit de pot en haal het vlees van het bot.
Kook intussen de saus een beetje in en voeg nadien het vlees bij de saus samen met geraspte kaas naar smaak.
Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.