Spaanse kip uit de oven: een alles in 1 ovenschotel

Spaanse kip uit de oven. Nu ja, de kip komt natuurlijk niet uit Spanje. 😝 Maar de smaken zijn wel Spaans. De kip wordt eerst een nachtje gemarineerd en nadien super krokant gebakken in de oven. En jij? Jij kan intussen gewoon relaxen.

Spaanse kip uit de oven

Deze Spaanse kip uit de oven is een schot in de roos. Eigenlijk is het een aanpassing van het recept van Jamie Oliver’s Krokante kippenbouten uit de oven waar ik ook al fan van was. Door de kip echter nog extra te marineren en meer groenten toe te voegen heb je nog meer smaak.

Als je kans hebt, gebruik dan zeker verschillende kleuren cherrytomaatjes. Dat maakt het gerecht super kleurrijk.

In het recept gebruik ik ook appelsienzeste. (sinaasappel). Deze toevoeging is echt subliem. Het geeft zo af en toe een extra toets. Ik zou de zeste dus zeker niet weglaten.

Vergeet ook zeker niet om er een goed stuk brood bij te serveren om de heerlijke sappen op te deppen. Deze focaccia bijvoorbeeld.

De laatste keer heb ik er nog wat extra specerijen aan toegevoegd: za’atar en sumak. En ideetje dat ik gehaald heb bij Yotam Ottolenghi.

En uiteraard kan je er ook nog een frisse salade bij serveren.

Zin naar meer kip?

  1. fusionkip
  2. kippakketjes
  3. kippenspiesjes
  4. pasta met kip en spruitjes
Smakelijk
Spaanse kip uit de oven

Spaanse kip uit de oven

Een ovenschotel met gemarineerde krokante kip
4.05 van 21 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
4
875 kcal

Materiaal

  • ovenschaal

Wat heb je nodig?
  

  • 8 kippenbouten MET VEL bovenbouten of onderbouten (maar neem er dan 4 extra)
  • 500 g krielaardappelen in 2 gesneden
  • 1 kleine courgette in schijfjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 rode ui in schijfjes
  • 3 rozemarijntakjes
  • 5 à 6 knoflookteentjes
  • rasp van een appelsien
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 50 g olijven

Marinade

  • 3à4 el olijfolie
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 tl oregano
  • 1 tl zout
  • ½ tl cayenne peper
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tl za'atar  optioneel
  • 1 tl sumak optioneel

Wat moet je doen?
 

  • Begin met het marineren van de kip.
  • Voeg hiervoor alle ingredienten samen en giet dit over de kip. Wrijf de marinade goed in de kip. Dek af en laat liefst een nachtje marineren. (minstens enkele uren)
  • Verwarm de volgende dag de oven voor op 200°C
  • Doe de krielaardappelen, knoflooktenen en groenten (BEHALVE DE CHERRYTOMATEN EN OLIJVEN) in de ovenschaal en kruid met peper en zout. Leg de gemarineerde kip erop samen met de rozemarijn.
  • Besprenkel extra met olijfolie en de zeste van appelsien.
  • Bak de kip 45 minuten. Voeg er dan de cherrytomaten bij samen met de olijven.
  • Zet terug in de oven voor ongeveer 45 minuten, zodat de kip lekker krokant en gaar is.
Notities
Als je dit eventueel wil, kan je er nog extra chorizoworst aan toevoegen. Zie wel dat deze niet aanbrand. Je voegt hem er dan ook best pas na 45 minuten toe. 
Serveer met een lekker stuk brood om de sappen op te deppen. 
Bij de marinade kan je ook nog volgende specerijen mengen;
  • 2 tl  za’atar 
  • 1 tl sumak

Voedingswaarde

Calories: 875kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 52g | Fat: 59g | Saturated Fat: 15g | Polyunsaturated Fat: 11g | Monounsaturated Fat: 28g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 283mg | Sodium: 536mg | Potassium: 1520mg | Fiber: 6g | Sugar: 6g | Vitamin A: 1876IU | Vitamin C: 88mg | Calcium: 98mg | Iron: 5mg
Trefwoord aardappelen, cherrytomaten, kip
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

9 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jolanda van Leest schreef:

    Wat is een appelsien ?
    Een sinaasappel (rasp van de schil?)

    1. donnacaramella schreef:

      Dag Jolanda, rasp van appelsien is inderdaad de zeste van de sinaasappel. Alvast smakelijk!

  2. Moon schreef:

    Is de tijd die het gerecht nodig heeft echt 2x 45 minuten?

    1. donnacaramella schreef:

      Kip heeft tijd nodig om te garen, uiteraard kan je vroeger eens controleren. Wij hebben graag dat de kip van het bot valt

      1. Moon schreef:

        Het was een heerlijk gerecht!

      2. donnacaramella schreef:

        Super om te horen! Altijd leuk om een fijne feedback te ontvangen. Heb je 2x 45 minuten genomen of toch korter?

  3. Ester Romunde schreef:

    Moet de kip niet gezouten worden//

    1. donnacaramella schreef:

      In de marinade zit er zout, dus nee, dat is niet extra nodig.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.