Spaanse kip uit de oven. Nu ja, de kip komt natuurlijk niet uit Spanje. 😝 Maar de smaken zijn wel Spaans. De kip wordt eerst een nachtje gemarineerd en nadien super krokant gebakken in de oven. En jij? Jij kan intussen gewoon relaxen.

Deze Spaanse kip uit de oven is een schot in de roos. Eigenlijk is het een aanpassing van het recept van Jamie Oliver’s Krokante kippenbouten uit de oven waar ik ook al fan van was. Door de kip echter nog extra te marineren en meer groenten toe te voegen heb je nog meer smaak.
Als je kans hebt, gebruik dan zeker verschillende kleuren cherrytomaatjes. Dat maakt het gerecht super kleurrijk.
In het recept gebruik ik ook appelsienzeste. (sinaasappel). Deze toevoeging is echt subliem. Het geeft zo af en toe een extra toets. Ik zou de zeste dus zeker niet weglaten.
Vergeet ook zeker niet om er een goed stuk brood bij te serveren om de heerlijke sappen op te deppen. Deze focaccia bijvoorbeeld.
De laatste keer heb ik er nog wat extra specerijen aan toegevoegd: za’atar en sumak. En ideetje dat ik gehaald heb bij Yotam Ottolenghi.
En uiteraard kan je er ook nog een frisse salade bij serveren.
Zin naar meer kip?

Spaanse kip uit de oven
Materiaal
- ovenschaal
Wat heb je nodig?
- 8 kippenbouten MET VEL bovenbouten of onderbouten (maar neem er dan 4 extra)
- 500 g krielaardappelen in 2 gesneden
- 1 kleine courgette in schijfjes
- 1 rode paprika in reepjes
- 1 rode ui in schijfjes
- 3 rozemarijntakjes
- 5 à 6 knoflookteentjes
- rasp van een appelsien
- 200 g cherrytomaatjes
- 50 g olijven
Marinade
- 3à4 el olijfolie
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 1,5 tl oregano
- 1 tl zout
- ½ tl cayenne peper
- sap van 1/2 citroen
- 2 tl za'atar optioneel
- 1 tl sumak optioneel
Wat moet je doen?
- Begin met het marineren van de kip.
- Voeg hiervoor alle ingredienten samen en giet dit over de kip. Wrijf de marinade goed in de kip. Dek af en laat liefst een nachtje marineren. (minstens enkele uren)
- Verwarm de volgende dag de oven voor op 200°C
- Doe de krielaardappelen, knoflooktenen en groenten (BEHALVE DE CHERRYTOMATEN EN OLIJVEN) in de ovenschaal en kruid met peper en zout. Leg de gemarineerde kip erop samen met de rozemarijn.
- Besprenkel extra met olijfolie en de zeste van appelsien.
- Bak de kip 45 minuten. Voeg er dan de cherrytomaten bij samen met de olijven.
- Zet terug in de oven voor ongeveer 45 minuten, zodat de kip lekker krokant en gaar is.
- 2 tl za’atar
- 1 tl sumak
Wat is een appelsien ?
Een sinaasappel (rasp van de schil?)
Dag Jolanda, rasp van appelsien is inderdaad de zeste van de sinaasappel. Alvast smakelijk!
Is de tijd die het gerecht nodig heeft echt 2x 45 minuten?
Kip heeft tijd nodig om te garen, uiteraard kan je vroeger eens controleren. Wij hebben graag dat de kip van het bot valt
Het was een heerlijk gerecht!
Super om te horen! Altijd leuk om een fijne feedback te ontvangen. Heb je 2x 45 minuten genomen of toch korter?