De eerste keer dat ik deze fusionkip maakte was al in 2012. Toen stond er dit…
“Morgen nog een dagje werken, en dan hebben we misschien tijd om naast het trainen, nog wat creatief te zijn, als de huishoudelijke taken achter de rug zijn. Maar koken moeten we toch, tijd of geen tijd. En dan liefst lekker”
En lekker is dit zeer zeker. Het recept komt uit het nog steeds populaire TV kookprogramma Dagelijkse kost. Ik was het zelf wat uit het oog verloren. Doordat ik mijn blog echter aan het updaten ben, heb ik het gelukkig herontdekt!
Bovendien heeft het me ook geleerd dat Donnacaramalla 10 kaarsjes mag uitblazen! (daarover later nog meer)

Met kip kun je echt alle kanten uit. De manier van bereiden, de kruiding, … het kan echt allemaal bij kip. Nu koop ik meestal de bouten (boven en onder, met of zonder been). Als je wil kan je natuurlijk ook een versneden kip gebruiken of deze zelf versnijden. Het is ook een crowdpleaser want iedereen van jong tot oud lust wel kip
Voor dit recept van “fusionkip” lijkt de ingrediëntenlijst lop het eerst zicht lang, maar het zijn allemaal specerijen en uiteindelijk valt het echt wel mee.
Bij de rijst kan je eventueel nog wat extra groentjes toevoegen zoals erwtjes of broccoli.
Ik heb de chilipeper en poeder gebruikt, en het was echt niet heel pikant. Een subtiele, milde smaak!
Zin in meer kip? Probeer dan zeker eens deze chilikip
Nog meer kip

Fusionkip
Wat heb je nodig?
- 1 kip of 8 @ 12 onderbouten
Voor de stoofschotel
- 2 uien
- 2 tomaten
- 20 gram verse gember
- 3 teentjes look
- 1 rode chilipeper
- enkele takjes koriander
- ½ eetlepel kurkumapoeder geelwortel
- 1 eetlepel garam masala
- 1 koffielepel chilipoeder naar smaak
- 1 klein kaneelstokje
- 4 kardemompeultjes
- 1 kruidnagel
- 4 dl kokosmelk ongezoet
- (archide )olie
- zout
Voor de rijst
- 250 gram rijst vb. basmati
- 5 dl water
- 1 sjalot
- 1 limoenblaadje
- olie
- zout
Wat moet je doen?
Voor de stoofschotel
- Verhit een scheutje (arachide)olie in een diepe braadpan en kleur de stukken kip langs beide zijden goudbruin. Het vlees hoeft nog niet doorbakken te zijn.
- Neem de gekleurde stukken kip uit de pan en hou de pan met bakresten aan de kant. Die heb je straks nodig.
- Neem de keukenmachine met een hakmolen.
- Pel de uien en snij ze grof.
- Verwijder het groene kroontje van de tomaten en snij de tomaten ook grof.
- Doe de stukken groente in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de gepelde tenen look toe en een grof gesneden chilipeper. (Tenzij je niet van pikant houdt.)
- Schil het stukje gember, snij dit ook grof en voeg het toe aan de groenten.
- Voeg dan de specerijen toe: de kurkuma, de garam masala (mengeling van specerijen) en het chilipoeder toe, samen met een scheutje arachideolie.
- Hak en mix alle ingrediënten tot een gladde pasta.
- Verhit de pan waarin je de kip gekleurd hebt, en schenk er de mix van groenten en specerijen in. Roer regelmatig. In geen tijd zal er een heerlijke exotische geur ik je keuken hangen.
- Zet het vuur een paar minuten later wat zachter en leg de stukken kip opnieuw in de pan.
- Schenk er de kokosmelk bij. Roer de kruidige saus en laat de stoofschotel sudderen op een zacht vuur.
- Nu mag er nog een bijzonder bundeltje specerijen in de pan. Neem een vijzel en doe er de kardemompeultjes in. Kneus ze even zodat de zaadjes vrijkomen. Doe de kardemomzaadjes in een koffiefilter of thee-ei, samen met een kruidnagel, enkele gedroogde chilipepers en een kaneelstokje. (hou je niet van pikant, laat de chilipepers dan weg)
- Plooi de koffiefilter tot een pakketje en bind het dicht met wat keukentouw. Gooi het in de stoofpot en laat het smaakbommetje meesudderen.
- Laat de stoofschotel minimum een half uur sudderen op een zacht vuur. Beter is een uurtje. Controleer de gaarheid van de kip. Het vlees moet vlot van het been vallen.
- Verwijder het filterzakje / thee-ei met specerijen. Proef en voeg naar smaak wat zout toe.
Voor de rijst
- Verhit een scheutje olie in een pot op een matig vuur.
- Pel de sjalot en snipper ze fijn.
- Fruit de stukjes sjalot in de hete olie. Roer af en toe.
- Giet de rijst in de pot en laat die heel kort meebakken.
- Roer en voeg een limoenblad toe.
- Schenk het water bij de rijst en laat de korrels garen op een zacht vuur.
- Proef de rijst en voeg naar smaak een beetje zout toe. Verwijder het limoenblad.
- Serveer iedereen een portie rijst met een paar stukken kip en voldoende kruidige saus. Scheur enkele blaadjes verse koriander en strooi ze over het gerecht.
Fusionkip, het klinkt niet alleen leuk, maar het ziet er ook lekker uit!
LIjkt me een recept vol smaak!
Groetjes,
Marian