Kip Tikka Masala

Kip Tikka Masala… de heerlijke en populaire Indische curry die bij iedereen in de smaak valt.

De oorsprong ervan is onduidelijk. De ene versie zegt dat het uitgevonden is in de jaren ’70 door een Bangladeese chef in Glasgow om een klant tevreden te stellen, andere menen dat het is afgeleid van de boterkip uit Noord-Indië.

Het is in elk geval de populairste curry in Engeland en ver daarbuiten.

kip Tikka Masala

De laatste tijd probeer ik eens wat vaker Aziatisch te koken. Nu is dat een groot woord en de term “Aziatisch” is ook bijzonder ruim. Thais, Japans, Vietnamees, … allemaal keukens die ik apprecieer en graag ga eten maar ook de Indiase keuken vindt ik fascinerend en veelzijdig.

Er bestaan zoals dit vaak is met populaire gerechten veel variaties van Tikka Masala.
Ik heb als basis het recept gebruikt van Madhur Jaffrey uit het boek “Madhur Jaffrey’s Curry Nation”.

Laat je niet afschrikken door de ingrediënten lijst: het meeste heb je zeker al standaard in de kast staan.

Voor dit gerecht heb jeook garam masala nodig. Dit kan je uiteraard kopen, maar het is veel leuker en super gemakkelijk om dit zelf te maken. Ik gebruik hiervoor het recept van Simone’s Kitchen.

Serveer deze kip Tikka Masala met brood (bijvoorbeeld naan) of rijst.

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan zeker ook eens deze fusion kip of chilikip.

Smakelijk

ps: deze soep smaakt in de zomer ook lekker koud

Kip Tikka Massala

Kip Tikka Masala

No ratings yet
Marinadetijd 6 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4

Wat heb je nodig?
  

Voor de kip en marinade

  • 675 g kippenblokjes (van dij of filet), 2,5 cm
  • 1 tl zout
  • 3 el citroensap
  • 1 el gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 6 el room
  • 1/2 tl garam masala

Voor de masala

  • 3 el zonnebloemolie
  • 140 g ui, in fijne halve schijfjes gesneden
  • 1 el gemalen gember
  • 5 – 6 knoflookteentjes, geplet
  • 1 el gemalen koriander
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 4 el yoghurt
  • 2 tomaten, heel fijn gesneden of gemixt
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1/4 tl zout (naar smaak)
  • 1/2 tl garam masala

Afwerking

  • koriander blaadjes, gehakt

Wat moet je doen?
 

Marinade

  • Start met het marineren van de kip. Minstens 6 uur vooraf, langer kan absoluut geen kwaad.
    675 g kippenblokjes (van dij of filet), 2,5 cm
  • Doe de kip hiervoor in een kom (geen metalen kom, maar glas of plastiek) samen met het zout en het citroensap. Laat 20 minuten staan.
    1 tl zout, 3 el citroensap
  • Voeg dan de gember, knoflook, komijn, paprika, chilipoeder, room en garam masala toe. Meng alles goed door elkaar en dek dan de kom af.
    1 el gember, geraspt, 2 teentjes knoflook, geplet, 1 tl gemalen komijn, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl chilipoeder, 6 el room, 1/2 tl garam masala
  • Zet de kom in de ijskast. (minimum 6 uur, maar een nachtje is ook prima)

De masala

  • Doe de olie in een grote pot en verwarm op een matig vuur.
    3 el zonnebloemolie
  • Voeg de ui toe zodra de olie warm is en laat zachtjes al roerend 6 minuutjes stoven.
    140 g ui, in fijne halve schijfjes gesneden
  • Doe er dan de gember en knoflook bij en bak deze nog eventjes mee.
    1 el gember, geraspt, 5 – 6 knoflookteentjes, geplet
  • Doe er vervolgens ook de koriander, geelwortel chilipoeder en paprika bij, en meng een kleine 10 seconden.
    1 el gemalen koriander, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl chilipoeder
  • Voeg dan een eetlepel yoghurt toe. Roer tot alles is opgenomen en voeg telkens een eetlepel yoghurt toe.
    4 el yoghurt
  • Doe de tomaten er nu bij en bak deze ook 3 tot 4 minuten tot ze een beetje pulp worden.
    2 tomaten, heel fijn gesneden of gemixt
  • Doe de bouillon en zout er bij en breng tot het kookpunt.
    350 ml kippenbouillon
  • Verlaag de temperatuur en dek de pot af. Laat alles 15 tot 20 minuten sudderen tot de saus is ingedikt.
  • Voeg er tot slot de garam masala aan toe en een deel van de korianderblaadjes. (hou de rest voor de afwerking)
    1/2 tl garam masala, koriander blaadjes, gehakt

De kip

  • Verwarm de ovengrill voor op een hoge stand.
  • Rijg de kip op enkele satéstokjes of BBQ pennen en wrijf ze in met de olie.
  • Leg de saté over een lage bakvorm (ze mogen de bodem niet raken) en plaats de satés 13 cm onder de grill voor 6 minuten aan iedere kant tot de kip lichtbruin en gaar is .
  • Haal de kip af de BBQ pennen of satéstokjes en voeg ze toe aan de saus. Warm alles samen op.
Notities
Wil je een iets gladdere saus? Mix de saus dan eventjes door. 
Trefwoord garam massala, kip
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.