Chapati ken je wel als je al eens Indiaas gaat eten. Het is een heerlijk plat brood typisch van het Indiaas continent dat wordt gegeten bij bijvoorbeeld curry, dahl, …
Je kan het kopen maar met een beetje oefening is dit plat brood ook gemakkelijk thuis zelf te maken. Vandaag dus eventjes een uitstapje naar een ander werelddeel.

Chapati worden normaal gemaakt van chapati meel. (= atta). Dit is een volkoren tarwebloem met een hoog glutengehalte. Heb je dit nu niet direct in jouw voorraadkast dan kan je chapati ook maken van gewoon tarwebloem met een hoog glutengehalte of met een mix van tarwebloem en volkorenmeel.
Verder heb je nog enkel water en een beetje zout nodig.
Het is de bedoeling dat de chapati opblazen en je de bubbels opnieuw plat drukt met een spatel.
Je pan moet daarvoor wel warm genoeg zijn. Het is een beetje trial and error maar je zal zien dat het meestal wel lukt.
Voor dit recept ben ik ten rade gegaan bij Tessa Couperus van Patesserie. Ik volg Tessa al een hele tijd en als ik zelf even nood heb aan inspiratie neem ik steeds even een kijkje. Ze heeft de chapati leren maken toen ze op wereldreis was in India.
Dit typische plat brood is heerlijk bij deze kip tikka masala of auberginecurry Je kan het echter ook vullen of oprollen zoals een wrap.

Chapati
Materiaal
- pan
Wat heb je nodig?
- 300 gr bloem
- 160 ml water
- snufje zout
Wat moet je doen?
- Verwarm in een klein potje het water tot het net kookt.
- Doe intussen de bloem met het zout in een kom en meng het eventjes.
- Doe er vervolgens het water bij en roer alles goed door.
- Kneed dan het deeg goed door tot een mooi soepel deeg. (ong. 5 minuten)
- Dek het deeg af met een handdoek en laat het minimaal 15 maar best 1 uurtje rusten.
- Snij het deeg in 8 stukken en maak van elk stukje deeg een bolletje.
- Druk het bolletje plat en rol het met een deegroller uit tot een dunne ronde lap.
- Verhit een niet ingevette pan of bakplaat tot medium-heet en doe de chapati in de pan.
- Bak de chapati 1 per 1. Keer de chapati om zodra er bubbles ontaan. Let op! Dit gaat snel, ong 20-30 seconden.
- Druk de bubbels steeds een beetje plat met een spatel
- Haal ze uit de pan en bak de overig chapati op dezelfde manier
Wat lekker allemaal, hier heb ik een website die ook heerlijk buitenlandse eten aanbied: http://www.comidasperuanas.com.pe
Dankjewel. Ik ben nog nooit in Peru geweest maar heb er wel een kookboek over. Ik ga de website zeker eens bekijken.