Kip Korma , een milde maar warme curry met veel smaak.
Korma of qorma komt van het Turkes “kavurma”, wat gestoofd vlees wil zeggen. Het is echter vooral gekend als een mild Indiaas curry gerecht gerecht. Het bestaat uit vlees (of groenten) gestoofd met yoghurt (dahi) of room, water of bouillon, (cashew) noten en specerijen.

Om mijn nieuwe gietijzeren Dutch Oven pan set uit te testen had ik het idee opgevat om ook maar ineens een nieuw recept uit te proberen. Best spannend, maar we gingen ervoor.
Er bestaan enorm veel recepten en variaties op Kip Korma. Hoewel ik meestal kies voor kippendij met bot, vind ik hier de kippendij filets een zeer handig en lekker alternatief.
Nadat je de ui hebt gestoofd kan je deze ook nog eens extra fijnmixen met amandelen of cashewnoten. Ik heb deze werkwijze in dit recept niet toegepast, maar ik laat de keuze aan jou.
Voeg zeker niet te veel vocht toe. Je wil geen waterige saus, maar een volle romige saus. Mocht je toch te veel vocht hebben gebruikt, bind de saus dan met een beurre marnié (= een pasta van gelijke delen bloem en boter ) of met maïzena opgelost in een beetje koud water.
Serveer deze curry met naanbrood, chapati, pulao, Bombay aardappelen, …

Kip Korma
Materiaal
Wat heb je nodig?
- 12 kippendij filet of kippendij met bot
- 2 grote uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 el kurkuma of saffraan geweekt in een beetje water
- 2 tl gemalen koriander
- 2 tl gemalen komijn
- 10 groene kardemompeulen
- ¼ tl zwarte peper of meer naar smaak
- ¼ tl nootmuskaat
- 1 laurierblad
- 1 tl garam masala of milde curry
- 2 el gemalen amandelen (of cashewnoten)
- 150 ml room
- 300 ml kippenbouillon
- 1 citroen, het sap ervan
- klein beetje chili (optioneel)
Afwerking
- amandelschilfers
- verse koriander, gehakt
Wat moet je doen?
- Verwarm enkele eetlepels arachide olie in een grote stoofpot . Snij de kippendij filets in 3 en bak de stukken kip in porties rondom aan. (of de kippendij in zijn geheel)
- Haal ze uit de pot en zet even opzij.
- Doe opnieuw een beetje olie in de pot en voeg er de gesnipperde ui aan toe. Stoof de ui tot deze zeer zacht en goudbruin is.
- Voeg er de knoflook aan toe samen met de specerijen en bak eventjes mee tot het aroma zich ontwikkeld.
- Nu kan opnieuw de kip erbij, het laurierblad, citroensap en en net voldoende bouillon tot de kip onderstaat.
- Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de kip gaar is. (de filets zullen gaar zijn in 20 à 25 minuten, controleer de hele dijen en laat eventueel nog even verder stoven tot het vlees van het bot valt)
- Voeg de room en gemalen amandelen toe en laat nog eventjes samen doorwarmen.
- Indien de saus niet voldoende is gebonden, kan je de saus eventueel nog binden met beurre marnié (gelijke hoeveelheid bloem en boter mengen tot een pasta en toevoegen) of met maïzena opgelost in een beetje koud water.
Afwerken
- Werk de kip Korma af met vers gehakte koriander en (licht geroosterde )amandelschilfers
Voedingswaarde

Één reactie Voeg uw reactie toe