Gehakt-groentesaus wordt hier ten huize Donna Caramalla gewoon bestempeld als “pastasaus”.
Ja bijna iedereen heeft wel zo “zijn” pastasaus natuurlijk. Maar deze is volledig vers met veel groentjes, geen zakjes en pakjes.

Voor deze gehakt-groentesaus heb je wel wat wat snijwerk vooraf. Om tijd te besparen kan je eventueel een groentemix kopen. Zelf zit ik er niets mee in om even in “zenmodus” te gaan.
Ik gebruik altijd een tomato frito ipv passata sinds ik in Spanje woon. En dan nog van een bepaalde Spaanse supermarkt die ik gewoon de beste vind.
Nu vraag je je misschien af “Wat is het verschil tussen tomato frito en passata?”
- Tomato frito is een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en heeft een rijke smaak.
- Passata daarentegen is een saus waarbij de tomaten worden gekookt, gepureerd en gezeefd. Het bevat dus geen stukjes nog ui of knoflook (al bestaan er daar ook al variaties op)
Aan jou de keuze, maar mocht je kans hebben om tomato frito aan te schaffen, zeker doen. (of zelf maken als de tomaten in seizoen zijn)
Een tweede aspect is: sudderen! Lang laten sudderen (2 tot 2,5 uur minstens). Zo krijgt de saus de kans om in te dikken en kan de smaak zich volop ontwikkelen.
Wil je sneller aan tafel? Dan is deze one-pot pasta met kerstomaatjes en chorizo de oplossing.

Gehakt-groentesaus voor bij pasta
Materiaal
- 1 grote kookpot
Wat heb je nodig?
- 500 g gemengd gehakt
- 560 g tomato frito of passata
- 1 ui, versnipperd
- 3 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenblokjes (1 blik = 400 g)
- 3 stengels bleekselder, brunoise
- 1 stengel prei, brunoise
- 2 grote wortels in kleine blokjes
- 1 courgette in kleine blokjes
- 1 aubergine in kleine blokjes
- 1 – 2 rode paprika in kleine blokjes
- 250 g champignons in kleine blokjes
- 1 el spaghettikruiden
- 1,5 tl komijnpoeder
Wat moet je doen?
- Verhit een beetje boter of olijfolie in een grote pot. Voeg de ui toe en stoof deze aan tot deze zacht is.
- Voeg de knoflook toe en stoof nog een klein minuutje mee.
- Doe er vervolgens het gehakt bij en bak het rul.
- Nu is het de beurt aan de groentenblokjes. Voeg ze toe en meng alles goed door.
- Breng op smaak met de spaghettikruiden en het komijnpoeder en voeg er de tomato frito en tomatenblokjes aan toe.
- Laat alles minstens 2 uur sudderen op een zacht vuurtje.
Één reactie Voeg uw reactie toe