Tomate frito
Helaas, het tomatenseizoen blijft niet eeuwig duren. Maar niet getreurd! Nu is het juist het ideale moment om zelf tomate frito te maken zodat je het hele jaar door kunt genieten van die heerlijke verse tomatensaus.
Tomate frito is een traditionele Spaanse tomatensaus die gebruikt wordt in tal van gerechten. Het is een eenvoudige saus gemaakt van tomaten, ui, knoflook en een vleugje olijfolie.

Nu vraag je je misschien af “Wat is het verschil tussen tomato frito en passata?”
- Tomato frito is een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en heeft een rijke smaak. (soms ook zonder de ui, soms nog met paprika erbij..)
- Passata daarentegen is een saus waarbij de tomaten worden gekookt, gepureerd en gezeefd. Het bevat dus geen stukjes ui of knoflook (al bestaan er daar ook al variaties op)
Deze tomate frito gebruik je in dezelfde gerechten zoals passata.
Pastasaus, kip alla cacciatora, penne al forno, …
Om deze te saus te bewaren zijn er 2 opties: je kan de saus invriezen of zoals confituur bewaren in gesteriliseerde potten of flessen.
Was de potten of flessen goed uit en verwarm de oven op 105°C – 110°C. Zet de potten en deksels erin ongeveer een half uurtje voordat de saus klaar is.
Vul de potten met de hete saus, draai de deksels erop en draai om. Laat zo verder afkoelen.

Tomate frito
Wat heb je nodig?
- 3 kg tomaten
- 2- 3 grote uien
- 2- 3 teentjes knoflook, geperst
- peper, zout, suiker en oregano naar smaak
- 3 el olijfolie
Wat moet je doen?
- Begin met het ontvellen van de tomaten
- Breng hiervoor water aan de kook en snij een kruisje in de onderkant van de tomaten.3 kg tomaten
- Dompel de tomaten 30 seconden in het water en laat ze eventjes afkoelen. (het is niet nodig om ze direct te laten schrikken, ze moeten verder toch nog garen)
- Snij de tomaten zodra je ze kan hanteren in grove stukken.
- Snipper de uien en stoof deze samen met de knoflook aan in een paar eetlepels olijfolie.2- 3 grote uien, 2- 3 teentjes knoflook, geperst
- Doe de tomaten erbij en laat 1,5 uur! langzaam sudderen.3 kg tomaten
- Pureer na 1,5 uur de saus en breng verder op smaak.peper, zout, suiker en oregano naar smaak
- Laat nog een 30 minuutjes verder inkoken.