Kip alla cacciatora: kip van de jager

Net zoals vaak met klassiekers bestaan er van de kip alla cacciatora evenveel variaties als er koks zijn.

Het is en blijft echter een eenvoudig en overheerlijk kipgerecht dat bij iedereen van jong tot oud in de smaak zal vallen. Het heeft enkel een beetje tijd nodig om te garen en te marineren.

kip alla cacciatora

In principe kan je dit maken met een hele versneden kip, maar ik kies meestal voor dit gerecht onderbouten. Eigenlijk kies ik bijna voor alles onderbouten of hele kippenbillen gewoon voor de smaak. Maar iedereen heeft hierin zelf de keuze uiteraard.

In sommige recepten gaan er ook nog extra spekblokjes. Uiteraard kunnen deze ook perfect in dit recept worden toegevoegd.

Het is zeker geen moeilijk recept. Marineer de kip de avond ervoor of ‘s ochtends, en verder is het dan enkel nog maar aanbakken en een uurtje laten sudderen.

Tijd dus om eventjes te ontspannen. Het huis zal intussen heerlijk beginnen te ruiken.

Serveer de kip alla cacciatora met bijvoorbeeld knapperig brood om de heerlijke saus mee op te deppen, maar ook een gekookt aardappeltje, puree of pasta is hier lekker bij.

Zin in een ander stoofpotje met kip? Dan is deze fusionkip zeker ook een aanrader.

Andere stoofpotjes

  1. boeuf bourguignon
  2. lamsragout
  3. marokkaanse gehaktballetjes
  4. Thaise viscurry
  5. Varkensstoofpotje
Smakelijk
kip alla cacciatora

Kip alla cacciatora

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Materiaal

  • grote stoofpot

Wat heb je nodig?
  

  • 1 versneden kip Of 1 kippenbil of 2 tot 3 onderbouten per persoon
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 400 g tomatenpasata
  • 4 el tomatenpuree
  • 1 kl bouillonpoeder (groente of kip) of een half bouillonblokje
  • 250 g champignons, in schijfjes of kwartjes gesneden
  • 2 ansjovis, fijngesneden
  • 2 el kappertjes, fijngehakt
  • 4 el zwarte of groene olijven
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie of boter
  • sap van 1 citroen

Marinade

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 takjes rozemarijn, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 2 el grof zout
  • 1 citroen, zeste van (sap bijhouden)

Afwerking

  • fijngehakte platte peterselie

Wat moet je doen?
 

Marinade

  • Meng al de ingrediënten voor de marinade en bestrijk de kip rondom rond met de marinade.
  • Laat de kip minstens 1 uur, tot 1 nacht marineren.

Stoofpotje

  • Verhit een beetje olijfolieboter in een grote stoofpot en bak de kip rondom rond aan. (doe dit eventueel in delen)
  • Haal de kip uit de stoofpot en zet even opzij.
  • Blus de pot met de wijn en laat de alcohol even verdampen.
  • Voeg de tomatenpuree toe, samen met het citroensap, bouillonpoeder (of half bouillonblokje) en de passata.
  • Doe de kip er opnieuw bij samen met de champignons, anjovis, kappertjes en olijven.
  • Laat alles minimum een uurtje sudderen zonder deksel tot de kip gaar is. (vlees moet gemakkelijk van het bot vallen)

Afwerking

  • Proef of er nog extra peper of eventueel zout bij moet in de saus.
  • Werk verder af met fijngehakte platte peterselie.
Trefwoord kip, rozemarijn, tomatenpasata
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.