Voor we ons werpen op enkele feestrecepten (moet nog wat in de flow komen vrees ik), nog even een heerlijk comfort food gerechtje. Ik heb hier op mijn blog al enkele hartige Spaanse gerechten geplaatst met amandelen. In Spanje worden amandelen namelijk niet enkel in desserts of gebak gebruikt, ook in hartige gerechten. En dit varkensstoofpotje met amandelsaus is echt de moeite om eens uit te proberen.

Dit recept komt van Rick Stein uit zijn boek “Spain”. De serie had ik al eens gezien en toen ik het boek aan een prijsje kon kopen heb ik niet getwijfeld. Toegegeven, het is niet door een Spaanse chef geschreven. Rick Stein is echter wel zo briljant dat hij de essentie van de Spaanse keuken heel goed aanvoelt en kan weergeven.
Het boek is per regio opgedeeld en bevat de klassiekers zoals gazpacho en gehaktballetjes maar ook enkele minder gekende Spaanse recepten : gebakken Sint-Jacobsschelpen, Migas (gerecht met broodkruimels), …
La cocina del abuela (grootmoederskeuken) is nog steeds zeer populair in Spanje, zeker in het binnenland. Ze houden daar nog erg vast aan traditie. Eigenlijk doen we dat ook nog steeds met ons stoofvlees met frietjes, witloofrolletjes, vol au vent … Dus zo verschillend is dat allemaal niet.
Dit varkensstoofpotje in amandelsaus is zo een klassieker. En ik begrijp ook volledig waarom. Lekker mals gestoofd varkensvlees in een romige amandelsaus. Heerlijk toch?
Goede basisproducten zijn ook hier het belangrijkste ingrediënt. Dus vraag aan je slager goed varkensstoofvlees zodat je gerecht een succes wordt. Meestal wordt hiervoor varkensschouder gebruikt wat een malse structuur heeft.
Niet alleen varkensvlees wordt in amandelsaus gemaakt. Ook de gekende albondigas of gehaktballetjes worden vaak geserveerd in deze romige saus. Kijk hier voor het recept. Het wordt zeker ook een klassieker op jouw tapasplank.
Andere gerechten met varkensvlees

Varkensstoofpotje met amandelsaus
Wat heb je nodig?
Picada
- 4 knoflookteentjes
- 15 à 20 gram brood
- 75 gram blanke amandelen ( = zonder velletjes)
- 1 el gehakte platte peterselie
Stoofvlees
- 1 kg varkensstoofvlees als het nog niet gesneden is, snij het vlees dan in blokjes van ongeveer 3 cm
- 1 grote ui fijngehakt
- 4 knoflookteentjes gehakt
- 200 ml droge witte wijn
- 200 ml kippenbouillon
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gehakte tijm
- 2 blaadjes laurier
- peper en zout
- 5 el olijfolie
Wat moet je doen?
- Verwarm ongeveer twee eetlepels olijfolie in een grote pot. Doe de hele knoflooktenen en het brood erbij en bak heel even tot het een beetje kleur heeft. Haal uit de pan en zet opzij.
- Kruid de stukjes vlees met een beetje zout en peper en wentel ze door de bloem (of maïzena kan ook)
- Verwarm opnieuw 2 eetlepels olie in de pot en bak de stukjes vlees aan in de hete olie. Doe dit in gedeelten zodat het vlees zeker bakt en niet "kookt".
- Haal de stukjes vlees opnieuw uit de pot en zet opzie.
- Doe opnieuw een lepel olie in de pot en bak de ui samen met de gehakte knoflook, gerookt paprikapoeder, tijm en laurierblad. Laat rustig 10 minuten even stoven tot de ui zacht is.
- Voeg de wijn en de bouillon toe en breng aan de kook.
- Doe het vlees opnieuw in de pot, en laat op een zacht vuurtje 1,5 uur sudderen tot het vlees mals is.
- Zodra het vlees klaar is, lepel je ongeveer 16 eetlepels van de saus uit de pot in een hakker samen met het brood, de hele knoflooktenen, de amandelen en de peterselie.
- Hak alles tot een gladde pasta = picada
- Doe de picada bij in de pot en kook alles nog even samen voor 5 minuten tot de saus een beetje is ingedikt.