De dagen worden korter en ook de temperatuur neemt een serieuze duik. Hoog tijd om de stoofpot terug uit de kast te halen en voor comfortfood! Aangezien het wildseizoen ook weer is begonnen kunnen we deze overheerlijke everzwijnragout nog eens maken!
Wild mag in België verkocht worden vanaf ongeveer 1 oktober tot begin januari. (zowel vers als ingevroren). Wil je er toch langer van genieten, kan je de ragout ook perfect invriezen.
Everzwijn bevat bovendien meer eiwit en is veel minder vet dan gewoon varkensvlees.
Zoals elk ander stoofgerecht moet het lang stoven zodat het vlees heerlijk zacht en mals wordt.
Maar wat is er fijner dan de heerlijke geur die zich verspreid door het hele huis terwijl je onder een dekentje naar jouw favoriete serie kijkt 🙂
We maken dit gerechtje in de oven, maar uiteraard kan je ook kiezen om dit op het vuur te maken. Roer zeker wel regelmatig zodat er niets aanbrand.
Het is belangrijk om de stukjes vlees goed aan te bakken: bak het stoofvlees dus in porties zodat het niet kookt maar bakt.
Serveer er een eenvoudige puree bij (gewone aardappelpuree, pastinaakpuree, …) of een lekker kroketje.
Een feest op je bord!

Recept: op basis van de everzwijnragout van Jeroen Meus.

Everzwijnragout
Everzwijnragout
Wat heb je nodig?
- 1 à 1,2 kg stoofvlees van everzwijn
- 125 g (gerookt) spek
- 250 g (kastanje) champignons in 4 gesneden
- 3 grote uien
- 1 fles rode wijn
- 3 el bosbessenconfituur of gelijkaardig
- 2 sneetjes peperkoek
- 1 el scherpe mosterd
- 1 stokje kaneel
- 5 jeneverbessen
- 10 zwarte peperbolletjes
- 2 kruidnagels
- enkele blaadjes laurier
- enkele takjes tijm
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 140°C.
- Snipper de uien. Smelt in een grote pot een beetje boter en laat de ui rustig kleuren. Roer regelmatig, zodat het niet aanbrandt.
- Haal de ui eruit en zet even opzij. Doe nu het spek in de pot en zodra het spek gebakken is zet je dit ook even samen met de ui opzij.
- Doe opnieuw een beetje boter in de pot en bak nu de champignons. Haal ook de champignons uit de pot zodra ze gaar zijn.
- Smelt terug een beetje boter in de pot, nu om het vlees aan te braden. Bak het vlees in porties langs alle kanten zodat het een mooi korstje krijgt. Zet ook het vlees even aan de kant.
- Verwarm intussen de rode wijn. Doe een beetje rode wijn in de pot en roer de aanbaksels los. Doe dan zodra al het vlees gebakken is, alles bij elkaar. (vlees, spek, ui, champignons) en bestrooi met wat maizena gevolgd door de rest van de wijn.
- Doe de stukjes peperkoek erbij samen met de mosterd en confituur. Voeg ook de specerijen toe (eventueel in een thee-ei om ze nadien gemakkelijk te verwijderen) samen met het kruidentuiltje (laurier, tijm) en het kaneelstokje.
- Plaats een deksel op de pot en zet deze in de oven voor minimum 2 uur.