Wortelcake met noten en rozijnen

Op zoek achter een smeuïge wortelcake met noten en rozijnen die toch niet te zoet is. Stop met zoeken, je hebt hem gevonden! Een echte herfstcake en dus ideaal om nu te bakken. Verwen jezelf en de kinderen, ook al lusten ze geen wortelen… deze cake met verborgen groentjes zal er zeker vlot ingaan.

wortelcake

De meeste wortelcakes vind ik vrij zoet. Meestal door het extra zoet glazuurlaagje. Nu is dat af en toe wel eens lekker, maar soms heb ik het graag wat eenvoudiger en minder zwaar. Deze wortelcake is zelfs ideaal als ontbijt. Af en toe mag je je toch eens verwennen?

Ik maak hem graag met extra sinaasappelzeste voor een extra touch, maar dat is zeker geen must als je geen sinaasappel in huis hebt. De walnoten geven er dan weer een crunch aan.

Deze cake wordt met olie gemaakt ipv boter. Je kan hiervoor zowel zonnebloemolie als maisolie gebruiken, maar dus zeker een neutrale zachte olie. Maisolie is iets zoeter van smaak en wordt iets vaker gebruikt in zoete gerechten.

Wil je toch een zoetere versie: probeer deze Carrotcake dan eens, met glazuurlaagje en botercrème. Deze is ook heerlijk bij een tasje koffie of thee.

Nog wortelen over? Maak dan ook eens een lekkere hartige taart mee.

Nog geen rasp in huis? Lees dan eens de review op doorgelicht.be over verschillende mandolines.

Lekkere wortelrecepten

Smakelijk
Wortelcake

Wortelcake

Een eenvoudige, smeuïge, niet te zoete cake
No ratings yet
Gang Zoet
Keuken Europees
8
316 kcal
Voor 24 x 11cm rectangle

Materiaal

  • Cakevorm

Wat heb je nodig?
  

  • 175 g zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 100 g bruine suiker
  • 100 ml zonnebloemolie of maisolie
  • 50 g walnoten in stukjes
  • 50 g rozijnen
  • water, sinaasappelsap of een likeur
  • 200 g wortelen, fijngeraspt
  • sinaasappelzeste optioneel
  • kaneel optioneel
Voor: 24 x 11cm rectangle

Wat moet je doen?
 

  • Begin met de rozijnen te weken in de vloeistof naar keuze
  • Klop intussen de eieren en de suiker in een kom tot het licht en luchtig is.
  • Voeg vervolgens de olie toe en klop verder tot alles goed gemengd is.
  • Schep de bloem er door, gevolgd door de geweekte rozijnen en wortelen.
  • Als je de zeste en kaneelgebruikt doe deze er dan ook bij.
  • Doe alles in de cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten op 180°C.

Voedingswaarde

Calories: 316kcal | Carbohydrates: 36g | Protein: 5g | Fat: 17g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 7g | Monounsaturated Fat: 8g | Trans Fat: 0.04g | Cholesterol: 41mg | Sodium: 39mg | Potassium: 213mg | Fiber: 2g | Sugar: 14g | Vitamin A: 4238IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 36mg | Iron: 1mg
Trefwoord rozijnen, walnoten, wortelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ria Slob schreef:

    Lijkt me erg lekker. Wat is de lengte van het cakeblik?

    1. donnacaramella schreef:

      Dag Ria, mijn vorm is 24×11 cm . Ik zal het aanpassen, want inderdaad dat staat niet vermeld. Mijn excuses.

  2. Filip schreef:

    Heerlijke cake. Ik gebruikte meer noten, een notenmix en extra pecannoten. Minder suiker: 90gr rietsuiker en 30gr Stevia patisserie ipv 200gr bruine suiker. Ik las niet hoeveel water maar kon wel wat gebruiken om het deeg beter te mengen.

    1. donnacaramella schreef:

      Dankjewel voor je reactie.
      Het water of vocht wordt enkel gebruikt om de rozijnen in te laten weken.
      Normaal slorpen ze wel wat vocht op en maakt dit de cake ook smeuïg, samen met de geraspte wortelen.
      Er wordt ook maar 100 g bruine suiker gebruikt hoor, geen 200g , wel 200 g wortelen.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.