Allerheiligen en allerzielen is in aantocht. Dit is een Christelijk feest en in vele landen ook een nationale feestdag. In Mexico is dit Día de Muertos = Dag van de doden. Traditioneel maakt men dan een zoet brood: pan de muerto.

De Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Het was gebruikelijk om de voorouders en dus de doden te vereren. Deze dag werd toen gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurde de rest van de maand.
Met de komst van de Spanjaarden werd dit verplaatst naar november en zo geïntegreerd in het Katholicisme: 1 november keren de zielen van de kinderen terug en op 2 november die van de volwassenen.
Het is dan de traditie om voedsel aan de doden te offeren om zo de zielen van de overledenen te voeden. Op een altaar verzamelt men foto’s, kaarsen, bloemen, voedsel en persoonlijke bezittingen dat de overledene symboliseert.
Het geofferde voedsel zou men niet zelf opeten, maar ik kan me dat met dit lekkere brood niet voorstellen.
In Mexico is het echt een dag dat ment het leven van de overledenen viert. Een feest dus.
Dit brood, pan de muerto, heeft als symbool het lichaam, de ledematen en het hoofd. Een beetje fantasie heb je wel nodig. Het is een zoet brood, waarin men melk, eieren en boter verwerkt. Kan niet slecht zijn toch? Lekker met een beetje extra boter of confituur.
Ook altijd lekkere broodjes

Pan de muerto
Wat heb je nodig?
Voor 2 broodjes
- 60 gr boter zonder zout
- 60 ml melk
- 60 ml water kraantjeswater
- 390 gr bloem
- 1 ¼ tl instant gist
- ½ tl zout
- 50 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 2 tl zeste van appelsien
Om te garneren
- losgeklopt ei
- 2 el kristalsuiker
- 3 el appelsiensap
- 1 tl appelsien zeste
Wat moet je doen?
- Verwarm de melk samen met de boter in een pannetje, tot de boter is gesmolten.
- Voeg van het vuur het water erbij.
- Meng 130 gr bloem in een kom samen met de gist, het zout en de suiker.
- Doe hierbij het mengsel van de melk/boter en water.
- Doe nu ook de zeste erbij en beetje bij beetje de rest van de bloem.
- Kneed tot je een glad deeg bekomt dat niet meer kleeft.
- Eerste rijs: doe het deeg in een ingevette kom, en dek de kom af. Laat het 1 tot 2 uur rusten tot het in volume is verdubbeld. (indien nodig langer)
Brood vormen
- Als het voldoende is gerezen, moet je het deeg verdelen in 3 gelijke delen.
- Van 2 delen maak je een bol.
- Het 3de deel verdeel je opnieuw in 6 gelijke delen.
- 2 delen maak je kleine bolletjes van. Van de 4 overige maak je lange strengen. (die gaan over het brood)
- Laat alles opnieuw rusten tot het opnieuw is verdubbeld in volume.
Brood samenstellen
- Bestrijk de grote bollen met losgeklopt ei en leg de lange strengen hierover. Bestrijk deze ook met het ei. Leg nu het kleine bolletje hier bovenop. Bestrijk dit ook nog met ei.
- Verwarm de oven op 180°C en bak de broden 25 minuten.
Afwerking
- Verwarm intussen het appelsiensap met de suiker en de zeste.
- Als het brood uit de oven komt, strijk je het in met de appelsiensiroop.
- Laat afkoelen en strooi er nog suiker over. (naar smaak)
- De foto's stap per stap kan je hier terugvinden.
Leuke traditie en lekker brood!