15 augustus is een nationale feestdag in Spanje, de dag waarop de Asunción de la Virgen Maria gevierd wordt, het moment dat de maagd Maria met lichaam en ziel naar de hemel opsteeg. Het is een katholieke feestdag die in heel Spanje gevierd wordt. Ook in België is dit een feestdag en betekent het ook nog eens moederdag in Antwerpen.
Reden genoeg dus om eens een speciaal ontbijt te voorzien, met deze torrijas bijvoorbeeld.
Deze torrijas worden traditioneel gegeten tijdens de “semana santa”, de week voor Pasen. Maar niets houdt ons tegen om dit nu te doen. In het weekend of op een feestdag mag het eens iets anders zijn.

Om torrijas te maken heb je niet veel nodig. Oud brood, melk, eieren en suiker. Bovendien is het echt heel eenvoudig.
Torrijas horen traditioneel eigenlijk ovaal van vorm te zijn, maar zoals je kan zien heb ik me daar niet echt aan gehouden. Ze hebben er zelfs speciaal brood voor, maar het kan worden gemaakt met elke soort.
Het brood wordt geweekt in melk en nadien gewenteld in ei en gebakken. Het is dan lekker smeuïg langs de binnenkant en heeft een lekker korstje aan de buitenkant. Zelf doe ik niet te veel suiker in de melk zodat het niet te zoet is en je als afwerking nog iets extra kan toevoegen.
Lekker met bijvoorbeeld Abrikozenconfituur, suiker of honing.
Liever een ander ontbijt? Probeer dan ook eens onderstaande ideetjes.

Torrijas
Materiaal
- pan
Wat heb je nodig?
- oud brood, beste soort van baguette in dikke sneden
- 1 a 1,5 liter melk
- 3 el suiker (is per liter melk)
- snuifje kaneel
- 4 eieren
Afwerking
- suiker, siroop, honing,…
Wat moet je doen?
- Snij het brood in sneden van 2 cm dikte.
- Verwarm de melk met de kaneel en suiker.
- Giet de verwarmde melk over het brood en laat het een uurtje staan zodat het brood al de melk kan opnemen.
- Klopt de eieren los en verwarm de boter in een pan.
- Wentel nu voorzichtig het geweekte brood door de eieren en leg in de pan.
- Draai na enkele minuten het brood voorzichtig om en bak de andere zijde.
- Werk af naar keuze: suiker, honing, siroop, …
Één reactie Voeg uw reactie toe