Eerlijk is eerlijk, eigenlijk aperitieven we vanaf nu elke dag. Een knabbeltje tussendoor. Want ja, in Spanje eet je laat. En dus is een tapa tussendoor bijna standaard. Maar dat wil niet zeggen dat het ongezond hoeft te zijn. Een gezond hapje kan toch ook even lekker zijn? Probeer dus zeker eens deze witte bonen dip met za’atar. Toch weer net iets anders dan die eeuwige humus.


Deze witte bonen dip is gebaseerd op een receptje dat ik zag in Sirocco van Sabrina Ghayour. Een kookboek dat recepten bevat uit het Midden-Oosten, maar die eigenlijk evengoed op Spanje van toepassing zijn.
Bonen zijn in Spanje uitdrukkelijk aanwezig in de dagelijkse keuken. Je kan ze uiteraard gedroogd kopen, maar ik heb altijd wel een bokaal klaar staan. Zo heb je in een mum van tijd een gerecht klaar of deze witte bonen dip.
Deze dip is staat mooi op een uitgebreid tapa’s buffet of mezze tafel. Maar smaakt ook heel goed bij een glaasje cava als aperitiefhapje zonder schuldgevoel. Want witte bonen zijn een bron van vezels , eiwit , ijzer, koper, mangaan en vitamine B1.

Zin in nog een gezond lekker hapje uit het Midden – Oosten? Probeer dan zeker deze Muhammara.
Of wat dacht je van deze gerechten met bonen?
Gerelateerde berichten

Witte bonen dip
Wat heb je nodig?
- 400 g witte bonen (uitgelekt)
- 2 el za'atar
- 4 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- citroensap (van halve grote citroen)
- 4 el yoghurt
- snufje grof zeezout
Za'atar (zie opmerking)
- 2 el gedroogde tijm
- 2 el sumac
- 2 el sesamzaad, licht geroosterd
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl zout
Wat moet je doen?
- Doe alle ingrediënten in een blender of foodprocessor en mix alles tot een gladde crème.
- Schep om te serveren de dip in een mooi serveerkommetje en druppel er nog wat extra olijfolie over en extra za'atar.
- Serveer de dip met stukjes rauwe wortel, bloemkool of broodstokjes.
Za'atar
- Meng alle ingrediënten samen.
3 reacties Voeg uw reactie toe