Wie al eens in een bar in Spanje is geweest kent zeker deze tapa “ensalada rusa”. Want ondanks de naam, is er deze salade niet weg te denken uit de Spaanse keuken. Je kan deze salade ook als “portion” kiezen wat een groter hapje is. En wij eten het ook gewoon graag als bijgerecht bij een BBQ.

En we zijn er weer! Na een vermoeiende, emotionele en stressvolle periode zitten we nu definitief in Spanje. Wie meer hierover wil lezen is ook welkom op mijn nieuwe blog Casa Serena. Deze is nog “ongoing” maar ook zeker de moeite om te volgen.
Maar nu terug naar de essentie van deze blog: koken en eten. En hoe kan het ook anders, we gaan van start met een zeer typisch Spaans gerechtje: de ensalada rusa.
De basis van deze salade zijn gekookte aardappelen gemengd met groenten en ei en naargelang de variatie ook nog met vis of vlees, zoals bijvoorbeeld tonijn, garnalen of hamblokjes.
Zin in een andere aardappelsalade? Probeer deze Oosterse variant dan zeker eens een keer met sesam limoen dressing. Een heerlijke fris alternatief.

Ensalada rusa
Wat heb je nodig?
- 500 g aardappelen
- 100 g (diepvries) erwtjes
- 2 of 3 wortelen in blokjes
- olijven in schijfjes optioneel
- blikje tonijn optioneel
- 4 gekookte eieren
- mayonaise
Wat moet je doen?
- Kook de aardappelen gaar. Dit doe je best door ze reeds in blokjes te snijden.
- Kook vervolgens ook de wortelen en erwtjes gaar
- Laat alles afkoelen.
De salade samenstellen
- Doe de aardappelen met de overige ingrediënten en enkele lepels mayonaise.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de salade enkele uren in de ijskast zodat de smaken zich kunnen mengen.
- Serveer als tapa of als bijgerecht (vb. BBQ)
Dit is een typisch RUSSISCH salade. Niet Spaans! Ze hebben het overgenomen, niks typisch Spaans eraan
Je moet dit niet zo letterlijk nemen. Ze serveren het wel in iedere tapasbar… het is dus met een knipoog.
De Russische salade is Spanje is veel zachter dan Nederland overigens
Hier in Nederland zit er veel meer zuur in!