Aardappelsalade is een heerlijk bijgerecht. Althans dat vind ik toch. Lekker zomers bij een BBQ, of als onderdeel van een buffet.
Hopelijk gaan de temperaturen weer opnieuw wat de hoogte in en komen de salades opnieuw meer op het menu.
In deze aardappelsalade geen mayonaise, maar een lichte dressing op basis van arachideolie en sesamolie dat meteen een Aziatische toets geeft aan het gerecht.
Bovendien is het eenvoudig en snel klaar te maken. Maak het vooraf, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Door het toevoegen van munt krijg je bovendien een hele frisse smaak. En ja, aardappelen en munt gaan verrassend genoeg inderdaad heel goed samen.
Het geeft in combinatie met de andere ingrediΓ«nten een hele andere smaak aan wat je normaal van een aardappelsalade verwacht.
Ervaring leert: maak ineens genoeg!
Wat heb je nodig voor deze frisse aardappelsalade?
π©βπ³ 4 personen
β° 35 minuten
1 kg vastkokende aardappelen
8 lenteuitjes in ringetjes
4 sjallotjes
busseltje koriander fijngesneden
busseltje verse munt fijngesneden
Dressing
60 ml limoensap
1 eidooier
1 tl sesamlolie
180 ml arachidelolie
2 tl mirin
2 el fijngehakte verse koriander (optioneel)
Wat moet je doen?
Indien je dit wenst schil je eerst de aardappelen en anders was je de aardappelen even grondig.
Snij de aardappelen in 2, 4 of 8 naargelang de grootte. Je kan kiezen of je de aardappelen kook of stoomt. Zodra ze gaar zijn, kan je ze afgieten. Laat ze dan even afkoelen terwijl je de dressing maakt.
Mix hiervoor met een blender, mixer of foodprocessor de eidooier met 1 eetlepel limoensap tot het een beetje indikt. Schenk er in een dunne straal de sesamolie en arachideolie bij. Blijf mixen tot het mengsel indikt.
Roer er naar smaak de rest van het limoensap bij, samen met de mirin en koriander.
Meng vervolgens de dressing met de aardappels en laat afkoelen.
Liever een noedelsalade? Kijk dan eens naar de vermicelli salade. Ook heerlijk als onderdeel van het buffet.
2 reacties Voeg uw reactie toe