Spaanse tortilla

We gaan even terug de Spaanse toer op met een zeer gekend en typisch gerecht uit Spanje: de tortilla.
De tortilla wordt als tapa gegeten in kleine stukjes, maar evengoed als lichte maaltijd met een frisse salade. De basisingrediënten zijn steeds dezelfde: aardappelen, eieren en ui. Hieraan kunnen naar smaak, look, chorizoblokjes, hamblokjes, gegrilde paprika, champignons, enz. worden toegevoegd.
Handig, maar hoeft niet, is de typische tortillapan: dit zijn 2 pannen waarbij pan 2 dient als deksel en waardoor je eenvoudig de tortilla kan omdraaien.

 Wat heb je nodig?

(pan van ongeveer 18 à 20 cm)
4 middelgrote aardappelen
4 eieren
1/2 ui
naar smaak: knoflook, chorizoblokjes, hamblokjes…

 

Wat moet je doen?

Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Snipper de ui fijn.  Doe olijfolie in pan 1 en bak de ui samen met de blokjes aardappel, tot de aardappel gaar is. Dit neemt al snel 30 minuten in beslag!
Kluts intussen de eieren los, met zout en peper. Zodra de aardappelen gaar zijn, voeg je ze toe aan het eimengsel. De aardappelen moeten lichtjes het eimengsel absorberen. Voeg eventueel ook de hamblokjes of chorizoblokjes aan het mengsel toe. Doe alles terug in pan 1.
Doe een scheutje olijfolie in pan 2 en warm deze pan ook een beetje op.
Wanneer je ziet dat het mengsel stolt is het tijd om de tortilla om te draaien. Plaats pan 2 op pan 1 en draai om. Verwijder pan 1 nu en laat rustig verder bakken.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Nell Nijssen schreef:

    De vraag is een beetje: hoeveel olijfolie gebruik je om in te bakken? In veel van mijn receptenboeken staat 1 dl olie en dat weerhoudt me er aan te beginnen. Vette hap …

  2. Anke schreef:

    2 a 4 el toch wel. Maar is zeker geen vette hap. Ik neem meestal 2. Het zijn ook anti aanbakpannen die ik heb en je moet rustig laten bakken. Je eet er ook maar een stukje van!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.