Filokrokantjes met morcilla, een heerlijke tapa

Filokrokantjes met morcilla… . Maar wat is morcilla eigenlijk?

Wel, “morcilla” en “butifarra” zijn beide de Spaanse versie van bloedworst of zwarte pens. Deze worsten zijn populair in heel Spanje.

Regionaal zijn er wel enkele verschillen qua samenstelling. Zo bevat de ene ui, de andere dan weer rijst (Morcilla de Burgos), …

Filokrokantjes met morcilla

Je kan met morcilla verschillende gerechten maken zoals bijvoorbeeld:

  • tortilla,
  • empanadas,
  • kroketjes,
  • quiches,
  • stoofschotels, …

Vandaag maken we er echter deze heerlijke filokrokantjes mee.

Sta je een beetje weigerachtig tegenover bloedworst? Dan is dat helemaal niet nodig. Deze filokrokantjes met morcilla gaan je zeker overtuigen. Naast de worst zijn ze namelijk ook nog gevuld met rozijnen. Nadien werken we ze af met gebakken stukjes appel met honing. Een overheerlijke combinatie.

Dit hapje bevat trouwens ook nog enkele andere typische streekproducten met name:

Uiteraard kan je ook andere honing, rozijnen en zoete wijn (of cognac) gebruiken. Maar ik steun natuurlijk de lokale producten. In het dorp is er zelfs een honingmuseum!

Overtuigd en zin in een ander hapje met morcilla? Maak dan eens pinxtos of dit eenvoudig bladerdeeghapje.

Toch nog niet helemaal overtuigd? Geen nood, want dan zijn er natuurlijk nog veel andere lekkere Spaanse hapjes.

Enkele andere tapa ideetjes

  1. ensalada rusa
  2. tortilla

filokrokantjes met morcilla
Smakelijk

Filopakketjes met morcilla

Maaltijd Hapjes
Keuken Spaans
Trefwoord aardappelen, filodeeg, honing, morcilla, rozijnen
Aantal 4
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 200 g morcilla kan ook met zwarte pens
  • 3 el rozijnen
  • 3 el moscatelwijn of andere zoete wijn
  • 1/4 tl kurkuma optioneel
  • 1/4 tl kaneel optioneel
  • mespuntje pimenton optioneel (zie ook opmerking)
  • 1/2 appel
  • honing
  • filodeeg
  • 4 el amandelschilfers

Wat moet je doen?

Filopakketjes

  • Week de rozijnen 30 minuten in de moscatel.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe het vel van de morcilla (bloedworst) en doe in stukjes
  • Doe de kaneel, kurkuma, pimenton erbij samen met de geweekte rozijnen. Meng goed tot een samenhangende massa.
  • Snij het filodeeg in repen van 8 cm.
  • Leg een eetlepel van het worstmengsel langs de smalle onderzijde van het filodeeg en vouw de linkerhoek naar rechts, naar boven, naar links enz… tot driehoekjes.
  • Bak de pakketjes 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Honingappeltjes

  • Kleur de amandelschilfers eerst even in een droge pan en hou apart.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  • Verwarm een beetje olie of boter in een pan en bak de appelblokjes tot ze goudkleurig. Werk af met een beetje honing.

Afwerking

  • Leg de filopakketjes op een bord en werk af met de honingappeltjes.

Opmerking

De morcilla die ik koop bevat al wat pimenton. Daarom voeg ik dat er niet meer aan toe. 

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.