Zoals jullie al konden lezen in mijn reisverslag, ben ik nu helemaal verknocht aan de pinxtos. (Pinchos)
Deze hapjes vind je vooral terug in Baskenland en Navarra.
Wij gingen het ontdekken in San Sebastian. De ene na de andere pinxtos bar verleid je met de pinxtos die op de toog worden uitgestald.
Je krijgt een bord, waarna het kiezen kan beginnen.
De pinxtos worden het meest geserveerd op een stukje brood met daarop ingrediënten van goede kwaliteit en met sublieme smaak combinaties. Er wordt duidelijk over nagedacht.
Maar een pinxto kan ook een hartig klein taartje zijn met een soort van garnaalsla, een empanada , kroketjes of gebakken gamba’s,…
Een van de ingrediënten die vaak terugkwam is de Morcilla De Burgos: dit is een bloedworst waarin ook rijst zit verwerkt. Dit geeft de worst een bijzondere en aangename structuur en heeft ook een verfijnde smaak.
Pinxtos kosten gemiddeld 2 tot 2,50 euro. Een lekker glaasje wijn heb je voor dezelfde prijs!
Thuis is onze eerste pinxtos avond dan ook al achter de rug. De mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos: met vis, vlees, groenten, …
Hier enkele suggesties :
Vlees (op te foto)
- Pinxto met morcilla de Burgos en gekarameliseerde ui
- Serrano ham, of iberico ham. (kan nog in combinatie met kaas)
- Secreto met gegrilde courgette en gebakken oesterzwammen
- Worstje met gegrilde paprika en kwarteleitje
Vegetarisch
- Gebakken champignons, knoflook en peterselie
- Tortilla
- Gegrilde paprika, courgette en aubergine
- (Gebakken) tomaat met Spaanse kaas en pimiento de padron
Vis
- Gerookte zalm, gekookt eitje en gamba
- Angulas (jonge aaltjes, maar meestal de “nep”variant)
- Pimiento del Piquillo gevuld met tonijnsalade
- Gebakken calamares of sardientjes
…
2 reacties Voeg uw reactie toe