Schotse baps, ideaal voor de lunch of hamburger.

Hoewel we nog niet volledig gesetteld zijn (dat zal eerlijk gezegd nog wel eventjes duren), is mijn oven al wel volledig operationeel. We kunnen dus weer volop aan de slag om te bakken en te koken. Deze week waren het de Schotse baps.

Schotse baps

Iedere week bakken we vanaf nu dus terug een ander brood of broodjes. Deze Schotse baps zijn perfecte lunchbroodjes of ideaal als hamburger broodjes. Ze zijn lekker zacht en smaakvol. Bovendien zijn ze eenvoudig zelf te maken.

Omdat het in Spanje nog steeds warm is, zijn de rijstijden duidelijk maar een richtlijn. Mijn eerste brood had een overrijs maar uiteindelijk was het nog een luchtig en lekker brood. Ik had geluk.

Zo leren we weer wat bij, namelijk:
“De keuken is tijdens een baksessie warm genoeg. Een rijskast hebben we hier dus zeker niet nodig :-).”

Tijdig kijken en voelen is wel de boodschap bij dit warme weer. Het laatste wat we willen zijn platte broodjes. We moeten ons dus aanpassen en ook de watertemperatuur wat lager aanhouden. Zo wordt de deegtemperatuur niet te hoog.

Wil je eens andere broodjes maken, probeer dan zeker Molletes de Antequera eens of onderstaande suggesties.

Ook lekker:

  1. broodjes met inktvisinkt

Smakelijk

Komt uit 200 beste broodrecepten, Rebo Publishers, productcode (EAN): 9789036634779

Schotse baps

Maaltijd Brood
Aantal 8 broodjes
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 120 ml melk
  • 2 el boter
  • 250 ml water
  • 525 mg bloem harde tarwe
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 7 g instantgist

Wat moet je doen?

  • Verwarm de melk en boter op een laag vuurtje tot de boter is gesmolten. Voeg het water toe en zet opzij om af te koelen.
  • Meng intussen de bloem,gist, suiker en zout in een kom. 
  • Voeg het melkmengsel erbij en meng alles goed. Stort het dan op een met bloem bestoven werkblad en kneed goed. (5 à 10 minuten)
  • Laat het deeg 15 minuten rusten, en kneed nadien verder tot een glad en elastisch deeg.
  • Vet een kom in met wat olie en rol het deeg door de kom zodat het licht met olie is bedekt.
  • Dek de kom af met folie of plastiek en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. (ongeveer 90 minuten)
  • Haal het deeg nadat het is verdubbeld uit de kom, en verdeel het in 8 stukken.
  • Bol de stukken op en druk een beetje plat.
  • Leg de baps op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Dek opnieuw af en laat 30 tot 45 minuten rijzen tot ze 1,5 keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven voor op 250°C. Bevochtig de broodjes lichtjes met water en plaats de broodjes als ze zijn gerezen in de oven en verlaag de oven naar 200°C. 
  • Bak 15 minuten tot de broodjes krokant en goudbruin zijn.
  • Leg ze op een rooster om af te koelen.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.