Arepa, een populair broodje uit Zuid-Amerika

We kunnen dan nog steeds niet fysiek reizen, in de keuken kan je dat gelukkig nog wel. Vandaag trekken we richting Zuid-Amerika. Een arepa is namelijk een zeer typische broodje dat heel populair is in Latijns-Amerika, vooral in Venezuela en Colombia. Het broodjes is gemaakt van voorgekookt maïsmeel en dus glutenvrij. Het meest gekende merk dat hier bij ons te vinden is, is dat van PAN. Je kan ze met vanalles vullen. Van kaas tot pulled pork etc. Bovendien zijn deze knapperige broodjes heel eenvoudig te maken en snel klaar. Lekker als lunch of als licht avondmaal. Je hebt zelfs geen oven nodig, gewoon een pan en je bent vertrokken.

arepa

Arepa’s worden gemaakt door de maïsbloem te mengen met water en wat zout en een beetje olie. Daarna kneed je alles door tot een glad deeg dat je eventjes laat rusten. Nadien verdeel je het deeg en vorm je het tot een soort dikke hamburger. Bakken in de pan… en voilà! Je hebt een arepa die je naar eigen smaak kan vullen. Echt kinderspel, en ideaal dus om ook eens tijdens de paasvakantie te maken met de kids.

Voor deze arepa heb ik me laten inspireren door een artikel in FOODIES van maart. Een heel leuk magazine met ook veel recepten en tips online.

Probeer voor eens een andere lunch ook eens deze zelfgemaakt wraps. Of een van onderstaande broodjes.

Nog enkele andere broodjes…

  1. gestoomde broodjes
  2. Molletes
  3. Schotse baps
Smakelijk
arepa

Venezolaanse arepa’s met spiegelei en avocado

Voor een echt originele weekendbrunch maak je arepa’s – Venezolaanse maisbroodjes die lekker knapperig zijn aan de buitenkant en heerlijk zacht van binnen.
No ratings yet
Gang Licht hoofdgerecht, Lunch
Keuken Zuid-Amerikaans
4

Materiaal

  • pan

Wat heb je nodig?
  

Broodjes

Saus

  • 2 el olijfolie
  • 100 g ontbijtspek in stukjes
  • ½ ui gesnipperd
  • 1 groene peper zaadlijst verwijderd
  • 1 stengel bleekselder fijngehakt
  • zout en peper
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 el el worcestersaus
  • enkele druppels tabasco
  • 12 tot 16 (gegaarde) garnalen / gamba's
  • 1 el el fijngehakte peterselie
  • 1 klein blikje maiskorrels

Wat moet je doen?
 

Saus

  • Begin met het maken van de saus. Doe voor de saus de olijfolie en het ontbijtspek in een koude koekenpan en verhit de pan geleidelijk tot het spek knapperig is.
  • Voeg de ui, de peper, de selder en een snufje zout toe en bak ca. 10 minuten verder tot de groenten zacht zijn.
  • Doe de knoflook en de tomatenpuree erbij en bak ca. 1 minuut verder. Voeg dan de tomaatjes, worcestersaus en de tabasco erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Laat de saus rustig sudderen tot de saus wat ingedikt is. Roer de garnalen, maiskorrles en de peterselie erdoorheen en houd de saus warm.

Broodjes

  • Meng het maismeel, het (zee) zout en 1 el olie met 225 ml lauwwarm water. .
  • Kneed dit mengsel op een met bloem bestoven werkblad enkele minuten tot een zacht deeg. Voeg indien nodig meer water toe. Neem een stukje deeg in je handen en druk het plat. Als het deeg aan de randen scheurt, heeft het meer water nodig. Het deeg moet heel zacht en elastisch zijn, maar niet nat en plakkerig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het ongeveer 15 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 en maak er een bolletje van. Rol iedere bol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een schijf van ca. 2 cm dik. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bestrijk de deegschijven aan beide zijden met olie. Bak de broodjes, in porties, 5-6 minuten per kant in de hete pan tot ze goud- bruin en knapperig zijn. Houd de broodjes warm in de oven of onder folie, terwijl je de rest maakt.
  • Bak de spiegeleieren vervolgens, in porties, in dezelfde pan.

Afwerking

  • Meng de avocado met het limoensap. Snijd de broodjes open en schep er wat saus met garnalen in. Leg er een spiegelei op en garneer met de avocado, de koriander en de chilisaus.
Trefwoord maismeel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.