
Molletes: heerlijke ontbijtbroodjes of burgerbuns
Molletes heeft zijn oorsprong in Mexico, maar zijn ook in Spanje populair. Zeker deze molletes de Antequera.

In de keuken kan je echt een reis om de wereld maken. Ik denk dat ik er eens een project van ga maken. 1 centraal ingrediënt of thema kiezen en dan op verschillende wijze uit de wereld klaarmaken. Brood is al een goed voorbeeld 😀
Antequera is een dorp in het zuiden van Spanje, ongeveer 50 km ten noorden van Malaga.
Het Alcazaba daar is trouwens ook meer dan de moeite waard, er is de rotsformatie “El Torcal” een mooi natuurgebied waar je kan wandelen.
Vlakbij ligt ook La Fuente de Piedra waar flamingo’s komen broeden.
Deze broodjes of molletes dus zijn genoemd naar dit dorp. Het zijn zachte witte broodjes die worden gemaakt met reuzel, wat een specifieke smaak geeft. Ze zijn geschikt om te toasten en worden vaak gegeten als ontbijt met olijfolie en tomaat, pan con tomaten, een typisch ontbijt in Spanje.
Je kan er echter ook perfect hamburgers mee maken. Een allround lekker broodje dus.
Het vraagt wel veel wachttijd tussenin. Hou daar rekening mee. Of gebruik extra gist.

Molletes
Wat heb je nodig?
Voor het voordeeg
- 100 gr bloem voor brood
- 60 gr water
- 1 gr verse gist
Deeg
- 500 gr bloem
- voordeeg
- 315 ml water
- 20 gr varkensvet reuzel
- 10 gr zout
- 5 gr gist
Wat moet je doen?
- Meng de ingrediënten voor het voordeeg en laat het 3 uur staan.
- Kneed al de ingrediënten samen tot een glad en fijn deeg.
- Laat dit 90 tot 120 minuten rijzen.
- Verdeel het deeg in stukken van 80 à 100 gr.
- Bol ze op en laat opnieuw 10-15 minuten rusten.
- Laat ze opnieuw 1 uur rijzen tot ze wat groter zijn.
- Bak deze broodjes 10 minuten in een oven van 200 °C
voor het voordeeg 1 gram verse gist. maar dan voor het complete deeg 5 gram gist , verse ook ? of gedroogde ?
Ja ook verse, het is een vertaald recept. Misschien dat deze link kan helpen. Succes. 👍
https://pin.it/19qz1hk
nog even een vraagje , gebruik je hier voor koud water of lauw ?