Pan con tomate of tostada con tomate is een typisch en populair Spaans ontbijt. Al is dit dan voor de meeste Spanjaarden al een “tweede ontbijt”.
Vaak zie je namelijk Spanjaarden tussen 10 en 11u naar een lokaal café of bar trekken om tussendoor nog iets te eten voor de lunch die pas vanaf 14u begint.

Een gemiddeld Spaans ontbijt bestaat uit een koffie en een cakeje of “magdalena”. Aangezien er pas lunch is om 14u is het dus de gewoonte om tussendoor nog een “tweede ontbijt” te nemen. Dit kan een broodje zijn of een tostada en in het weekend worden er zeker ook churros gegeten.
Populair zijn ook de tostadas (geroosterd brood) of pitufo (broodje, en niet de smurfen) die je met alles en nog wat kan bestellen.
Klassiek is de “pan con tomate”, brood met tomaat, maar dit kan ook aangevuld worden met ham en dan is het een “pitufo andaluz”.
Een recept kan je het amper noemen , maar het is ook meer dan een beetje met een tomaat over je broodje gaan.

Een “pan con tomate ” bevat maar enkele ingrediënten:
- een gegrild broodje of dikke toast
- geraspte tomaat
- look
- goede olijfolie
- zout
Traditioneel wordt de tomaat geraspt: snij hiervoor de tomaat in 2 en rasp de tomaat tot enkel het vel overschiet.
Geraspte tomaat kan je hier zelfs kant en klaar kopen in de supermarkt zodat je het altijd in huis hebt.
De tomaat kan dan eventueel nog aangevuld worden met nog wat serrano ham en dan heb je een “pan andaluz”.
De pan con tomaten of “pan andaluz” wordt ook vaak gemaakt van een mollete de Antequera, een soort zacht broodje. Het broodje wordt opengesneden, belegd en dan gegrild.

Pan con tomate
Materiaal
- grill
Wat heb je nodig?
- 1 geraspte of ruw gemixte tomaat
- dikke snede brood, broodje of mollete de Antequera
- olijfolie
- grof zout
- serrano ham optioneel
- knoflook, in de lengte doorgesneden
Wat moet je doen?
- Grill het brood goudgeel in een grill of in de oven.
- Ga er met een half knoflookteentje over voor een lichte knoflooksmaak.
- Doe er de tomatenpulp op en breng op smaak met olijfolie en zout.
beleg een zijde, leg de andere helft er weer op en grill ze zo nog even.