Mei plastic vrij: ik doe mee! Jij ook?

Mei plastic vrij

Mei plastic vrij

Ben jij al geregistreerd op
Mei plasticvrij?

Vorig jaar in september deed ik ook al mee met de actie “minder afval” in een poging om de afvalberg te verminderen…† nu is het de beurt aan mei plastic vrij.

Nu is mei uitgeroepen tot plasticvrij maand. Een moment om eens stil te staan bij de plastic verpakking van goederen uit de winkel, het gebruik thuis in de keuken, badkamer, enz. Veelal is het een automatisme, maar zijn er intussen al heel wat alternatieven.

Mei plastic vrij, Yes ik doe mee!

Lokaal versus plastic: wat als je toch geen keuze hebt?

Ik zal maar al direct toegeven dat het niet van een leie dakje verloopt. Als consument kan je blijkbaar niet op alle vlakken goed doen en zijn er keuzes die je moet maken.

Zo koop ik in Spanje ook graag lokaal. Het Axarquia gebied heeft dan ook veel te bieden: olijven, olijfolie, avocado, mango, amandelen, geitenkaas, citroenen, sinaasappelen, …

Ik heb een lieve Spaanse buurman die heerlijke olijfolie maakt. Alleen… die zit in een grote plastic bidon van 5 liter. In de keuken komt deze natuurlijk in een mooi sierlijk flesje. 5 liter is ook niet meteen op, en met deze bidons kan je nog leuke knutselprojectjes maken. Zo geef je plastic een nieuw leven, wat dan toch weer een + verdient.

Pinterest staat vol met leuke recyclage ideeën waar je mee aan de slag kan.

Zo is er ook een lokale kaas die je er zowel in de supermarkt aantreft, als lokaal in het dorp waar de kaas wordt geproduceerd… Evenwel zat deze daar net als in de supermarkt ook vacuüm verpakt… Het gaat dan wel over een halve bol, geen paar sneetjes. En zo is de houdbaarheid natuurlijk ook gegarandeerd tot de einddatum die op de verpakking staat.

Lokaal aankopen levert dus niet altijd garantie dat je plastic vrij kan aankopen.

Slim kopen

Er zijn echter intussen ook winkels die mee op de kar springen en alternatieven aanprijzen zodat je gewapend bent met stoffen zakken, bamboe rietjes, bewaardozen enz.

Je hoeft daarom niet ineens alles te veranderen. Het zijn echter soms kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Als je de keuze hebt, denk er dan eens over na en kies voor het product met het minst plastic.

Gelukkig zijn er intussen ook supermarkten die het hebben begrepen en geen kleine plastic zakjes meer aanbieden, maar van papier of stof voor groenten, fruit, brood, …

Mei plastic vrij Dille & Camille
Dille & Camille

Zelf maken

In de keuken maak ik veel zelf: geen zakjes of pakjes.

Dus misschien ook eens tijd om ook andere zaken zelf te gaan maken. Shampoo of lippenbalsem. Ook leuk om als geschenk weg te geven. Twee vliegen in 1 klap. Of koop een shampoo in blokvorm . Erg handig, en je kan hem ook gewoon meenemen op reis want het is geen vloeistof. Neem eens een kijkje via google en je zal merken dat er al heel wat producenten zijn met alternatieven.

Meer inspiratie?

Volg onze facebookpagina Bloggers met een groene missie. Daar vind je nog meer ideeën en tips.

En neem zeker ook eens een kijkje op de blog van Janneke van Nature Element voor nog extra tips en DIY ideeën en bij Andrea van Happymamlife die een leven opbouwt met haar gezin in Hongarije.

groetjes
bloggers met een groene missie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Karin schreef:

    een shampoo bar is inderdaad veel kleiner en handiger op reis dan een fles shampoo; Ik vond laatst zelfs scheerschuim voor dames in een klein, heerlijk ruikend blokje!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.