Sinaasappeltaartje: twist op de klassieke frangipane


Taartjes. Je hebt ze in alle vormen en smaken. Eindeloze variaties. Dit sinaasappeltaartje heeft als basis een boterdeeg en als vulling frangipane…

Alleen voeg je er nu sinaasappelconfituur aan toe en extra stukjes sinaasappel. Een twist op een klassieker.

Sinaasappeltaartje

Ten huize Donna Caramella is er altijd wel een zoetje te vinden in de vorm van een koekje, een taartje, een cakeje. Afhankelijk van de tijd, het seizoen, …

Dit sinaasappeltaartje heeft als basis de klassieke frangipane. Die passen altijd. En ze zijn niet eens zo moeilijk om zelf te maken. Je kan er eindeloos zelf op variëren. In de winter ook lekker met appel of peer…

Liever een gewone frangipanetaart? Kijk dan HIER voor het recept.

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Basic patisserie. Een boek dat ik zeker kan aanraden. Het is praktisch opgesteld met stap voor stap foto's. EAN:  9789020995534, Lannoo 2011
basic patisserie

Smakelijk

Sinaasappeltaartje

Een frangipannetaartje met sinaasappel
Maaltijd Zoet
Trefwoord appelsien, boterdeeg, frangipanne, sinaasappel
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

Amandelboterdeeg

  • 250 g bloem
  • 30 g amandelpoeder
  • 150 g zachte boter
  • 90 g suiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • vanille

Frangipanne

  • 125 g zachte boter
  • 250 g amandelbroyage = 125 g bloemsuiker + 125 amandelpoeder
  • 2 eieren
  • 40 g bloem

Sinaasappelschijfjes

  • 75 ml water
  • 75 g suiker
  • 1 à 2 sinaasappels

Materiaal

  • 8 taartvormpjes of ringetjes

Wat moet je doen?

Amandelboterdeeg

  • Meng de bloem met het amandelpoeder. Doe de bloem op het werkblad en maak een cirkel in het midden en doe er de boter, suiker, ei en vanille in.
  • Vermeng alles kort tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel in folie en leg 30 minuten in de ijskast.

Frangipane

  • De boter gladroeren (crèmen) en afwisselend de eieren en broyage aan toevoegen. Op het laatste de bloem er door spartelen. 

Sinaasappelschijfjes

  • Kook een siroop van de suiker met het water.
  • Snij de sinaasappel in fijne schijfjes en leg ze enkele minuten in de siroop.
  • Haal de schijfjes uit de siroop en leg ze op keukenpapier

Taartje opbouwen

  • Rol het amandelboterdeeg uit. (ongeveer 3 mm)
  • Steek deegplakjes uit iets groter dan de vorm en leg ze in de vormpjes. Druk goed aan en snij het overtollige deeg af.
  • Prik enkele keren met een vork op de bodem, bestrooi lichtjes met bloem.
  • Schep een lepeltjes sinaasappelconfituur op de bodem en vul verder met frangipanne.
  • Leg een half schijfje sinaasappel op elk taartje.
  • Verwarm de oven voor op 190°C en bak de taartjes ongeveer 15 minuten.
  • Abrikoteer de taartjes en werk af naar keuze.

Opmerking

Je kan eventueel voor de afwerking nadien vooraleer de sinaasappel in schijfjes te snijden ook de sinaasappels canneleren. (met een canneleermesjes lange slierten van de schil maken)

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.