Upsidedown (bloed)sinaasappelcake

Upsidedown (bloed)sinaasappelcake.

Het seizoen van de bloedsinaasappels is kort: slechts van januari tem maart kunnen we genieten van deze bijzondere citrussoort!

Een beetje extra aandacht verdient deze zoetzure vrucht dus zeker want voor je het weet is het seizoen alweer voorbij.

In deze heerlijke smeuïge cake worden er 3 verschillende soorten “bloem” gebruikt: tarwebloem, maisbloem en amandelmeel. Een geweldige combinatie.

upside down (bloed)sinaasappelcake

Net zoals bij de gewone sinaasappels zijn er ook verschillende soorten bloedsinaasappels.

Sommige zijn langs de buitenkant nauwelijks te herkennen als “wijnsinaasappel” zoals deze vrucht ook wel eens wordt genoemd.

Deze soorten worden de “halfbloeden” genoemd: enkel het vruchtvlees  kleurt rood, dit tegenover de “volbloeden” waarvan ook de schil rood kleurt.

Naarmate de rijping kleurt het vruchtvlees roder.

Aangezien het seizoen van de bloedsinaasappels niet bijzonder lang is en deze upsidedown (bloed)sinaasappelcake bijzonder lekker is, is een gewone sinaasappel uiteraard ook een perfect alternatief om te gebruiken.

Sinaasappels zijn trouwens altijd lekker in een taart of cake. Deze frangipanetaartjes met sinaasappel bijvoorbeeld, of een gewone cake met sinaasappel.

In deze cake wordt er zoals eerder vermeld ook maismeel gebruikt. Let op! Dit is GEEN maïzena, maar echt bloem of meel. (vb. van het merk PAN)

smakelijkgroen

Naar een recept van Chef Billy Parisi

Upsidedown (bloed)sinaasappelcake

No ratings yet
Gang Zoet

Materiaal

  • bakvorm: Ø 24 cm (liefst siliconen)

Wat heb je nodig?
  

  • 190 g amandelmeel
  • 160 g maismeel
  • 125 g tarwebloem
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 300 g boter
  • 265 g suiker
  • 4 eieren
  • 3 el yoghurt
  • zeste van 2 (bloed) sinaasappels
  • 3 bloed sinaasappels in fijne schijfjes
  • suikersiroop 1 deel water + 1 deel suiker laten koken en afkoelen

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.

Deeg

  • Meng in een grote kom het amandelpoeder, maismeel, tarwebloem en bakpoeder.
    190 g amandelmeel, 125 g tarwebloem, 2,5 tl bakpoeder, 160 g maismeel
  • Klop de met de mixer of keukenrobot de boter en suiker romig en luchtig.
    300 g boter, 265 g suiker
  • Voeg de eieren 1 per 1 toe, meng telkens goed tot de eieren goed zijn opgenomen, gevolgd door de yoghurt en de sinaasappelzeste.
    4 eieren, 3 el yoghurt, zeste van 2 (bloed) sinaasappels
  • Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng nog even tot een glad beslag.

Cake bakken

  • Ik werk hier liefst met een silicone vorm (24cm) zodat er zeker geen vocht kan lekken.
    Heb je dit niet, beboter dan een springvorm en leg op de bodem en zijkanten bakpapier in.
  • Leg op de bodem en een beetje langs de zijkant een laagje fijne schijfjes sinaasappel.
    3 bloed sinaasappels in fijne schijfjes
  • Bestrijk de schijfjes met de suikersiroop.
    suikersiroop
  • Verdeel het deeg vervolgens over de schijfjes en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake  60 minuten in een oven van 175°C. Elke oven is anders, en de ene keer kan 60 minuten voldoende zijn, de andere keer 70 minuten. Doe daarom die priemtest: steek tot beneden met een priem in de cake, wanneer er nog vloeibaar beslag aan hangt is de cake nog niet klaar.
    (dek de cake af met aluminium folie als de bovenzijde te snel bruin wordt).
  • Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Draai de cake om en bestrijk de bovenzijde nogmaals met de suikersiroop.
    suikersiroop
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.