Wat eten we in januari

wat eten we in januari
Wat eten we in

Januari

Wat eten we in januari. De cirkel is rond.
Vorig jaar in februari postte ik de eerste ” Wat eten we in…”.

Vanaf volgende maand starten we daarom met een nieuwe rode draad. Maar nu dus eerst nog even over januari…

Het zal intussen wel duidelijk zijn: kiezen voor producten die in seizoen zijn heeft enkel maar voordelen. Dit geldt niet alleen voor groenten, fruit , maar ook voor vis en schelpdieren.

Vis en schelpdieren

Kiezen voor seizoensvis wil zeggen:

  • verser
  • lekkerder,
  • en duurzaam en
  • voordelig

Hou er dus aub rekening mee en wacht met het kopen van grijze garnaal, kabeljauw en zeetong tot deze opnieuw op hun best zijn.

Intussen kan je eens proeven van oa griet, heek, makreel of leng. Probeer ze zeker eens een keertje!

Bron: Viskalender Lekker van bij ons

Viskalender Spanje

Ik moet eerlijk gezegd nog steeds wennen aan de vissen die ik hier vaak zie liggen in de winkel. Uiteraard zijn er ook die we meer gewend zijn en ons bekend zijn. Maar het is een ontdekkingsreis.

Witte zeebrasem (Sargo) , dorade, rode snapper (Pargo) , zalm, heek (merluza), zeebaars (lubina), braam (palometa). We kunnen zeker opnieuw wat vissen ontdekken.

Fruit & groentekalender

Het is duidelijk de tijd van de kolen, spruiten, rapen, . . en daar kan je uiteraard heerlijke gerechten mee maken. Hutsepot is de klassieker dan bij uitstek maar er is nog veel meer.

  • aardappel
  • aardpeer
  • boerenkool
  • groene selderij
  • knolselderij
  • koolraap
  • paddenstoelen
  • pastinaak
  • pompoen
  • prei
  • raap
  • rammenas
  • rodebiet
  • rodekool
  • savooikool
  • schorseneer
  • spruiten
  • ui
  • veldsla
  • waterkers
  • winterpostelein
  • witlof
  • wittekool
  • wortel
  • appel
  • peer

Fruit en groentekalender Spanje

Als ik op mijn eigen moestuin kan afgaan zijn er toch dingen die we nu wel planten , maar dus nog niet in seizoen zijn. We gaan dat dus zeker eens moeten onderzoeken 🙂 . Tuinbonen (habas) en erwtjes (guisantes) zijn juist geplant net zoals rode biet (remolacha) voor het nieuwe seizoen. Citroenen en sinaasappelen, ja dat klopt dan weer wel!

Ja witloof, kan je hier gewoon kopen hoor. En binnenkort gaan we zeker nog eens een rode kool kopen, want soms wil je gewoon eens worst met lekkere rode kool eten ook al is het overdag meer dan 20 graden.

wat eten we in januari
Wat zetten we op tafel in

JANUARI

Spruitjes, spinazie, snijbiet, …. veel lekkere groentjes in verrassende combinaties.

Gnocchi met spinazie en gorgonzola
Eenvoudig, snel klaar en super lekker!
Ga naar het recept
Gnocchi met spinazie en gorgonzola
Pasta met spruitjes en kip
Pasta met spruitjes? Ja hoor! Ideale combinatie.
Ga naar het recept
pasta met kip en spruitjes
Snijbietpakketjes met lamsgehakt
De bladeren van snijbiet zijn ideaal om pakketjes mee te maken. Gebruik ander gehakt als je geen lamsgehakt lust.
Ga naar het recept
Snijbietpakketjes met lamsgehakt
Pasta met worst en broccoli
Ga naar het recept
pasta met worst en broccoli
Smakelijk

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.