Zeebarbeel met venkelrisotto.
Wil je met de feestdagen wel zelf koken maar niet te lang in de keuken staan? Dan is dit een perfect feestelijk gerecht.

Zeebarbeel is volop in seizoen (augustus tem april) en een zeer smaakvolle vis met stevig vlees. Uiteraard kan je ook een andere vis naar keuze gebruiken, maar ik raad je zeker aan deze heerlijke vis eens te proberen.
Toegegeven, venkel is in tegenstelling tot de zeebarbeel nu eigenlijk niet meer in seizoen. Een vriezer is daarom handig: vries groenten in op het moment dat ze in seizoen zijn zodat je er heel het jaar van kan genieten. Venkel is op zich uiteraard wel heel het jaar door verkrijgbaar en past perfect bij visgerechten.
Deze risotto kan je echter bijvoorbeeld ook maken met prei.
Voor diegene die zich afvragen… maar in het recept staat er geen saus? Nee, inderdaad.
Mocht je een andere vis verkiezen dan zeebarbeel dan is een lekker safraansaus of een witte wijnsaus zeker een meerwaarde.
Zeebarbeel heeft echter van zichzelf al zoveel smaak dat hier de leuze van less is more zeker opgaat.
Maar ga gerust je gang als je toch een sausje erbij wil 🙂
Mocht je verse venkel hebben, gebruik dan het mooie groene loof om af te werken of eventueel dille.
De zeebarbeel is ook lekker met enkel de venkelcrème als voorgerecht. Pas de portie dan een beetje aan.

Venkelrisotto met zeebarbeel
Wat heb je nodig?
Risotto
- 150 g risottorijst (vb arborio)
- 1 venkel in stukjes
- 75 ml witte wijn
- 500 ml warme bouillon
- olijfolie
- Parmezaanse kaas
Venkelcrème (venkelpuree)
- 1 venkel, in stukjes
- 100 ml witte wijn
- 60 – 100 ml room
- 60 – 100 ml water
- peper en zout
Zeebarbeel
- 2 filet zeebarbeel (ong. 150 à 200 g per persoon)
- olijfilie
Wat moet je doen?
Venkelcrème
- Begin met de venkelcrème.
- Snij de venkelknol in stukjes en verwarm 3 eetlepels olijfolie in een pan (met deksel) en stoof de venkel 10 minuutjes aan.1 venkel in stukjes
- Doe de wijn erbij en laat deze even inkoken.75 ml witte wijn
- Voeg er nu het water bij en dek en laat nog 5 minuten verder garen.60 – 100 ml water
- Voeg er vervolgens de room bij en laat eventjes indikken.60 – 100 ml room
- Doe de inhoud over in een blender en mix alles tot een lichte crème. Breng op smaak met peper en zout.peper en zout
- Doe de crème terug in de pan (hou eventueel warm of warm opnieuw een beetje op)
Risotto
- Snij de venkel in kleine stukjes en stoof de venkel aan in de olijfolie.1 venkel, in stukjes
- Voeg de rijst toe en laat glazig worden.150 g risottorijst (vb arborio)
- Blus met de witte wijn en laat de wijn bijna volledig verdampen /opnemen.100 ml witte wijn
- Doe er nu een deel van de warme bouillon bij en dek af. Als de bouillon is bijna opgenomen doe je er telkens opnieuw bouillon bij tot alles is opgenomen en de rijst klaar.500 ml warme bouillon
- Werk de risotto af met geraspte parmezaanse kaas.Parmezaanse kaas
Zeebarbeel
- Verwarm de oven voor op 180°C en leg een bakpapier op een bakplaat.
- Kruid de zeebarbeel met zout en peper en doe er een beetje olijfolie over.2 filet zeebarbeel, olijfilie
- Bak de zeebarbeel in ongeveer 8 à 10 minuten gaar afhankelijk van de dikte van de vis.
Maak dan eens deze crumble en strooi hem over de vis voor je hem in de oven schuift.
- 4 el broodkruim
- 3 el platte peterselie, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geplet
- 1 el olijfolie
Ik heb al lang geen zeebarbeel meer gegeten en aangezien ik erg van risotto en Parmezaanse kaas hou, probeer ik deze eens. Heel delicaat met de witte wijn en venkelpuree!