Gegratineerde oesters

Oesters, ik moest er vroeger niet van weten. Intussen kan ik ze wel appreciëren. En ik niet alleen zo blijkt, want met de feestdagen staan ze ook bij velen op het menu. Rauw, gegrild, gestoomd of gegratineerde oesters. Het kan allemaal.

Zijn rauwe oesters voor jou een brug te ver? Probeer dan eens gegratineerde oesters. Je zal zien dat je ze zeker zal lusten. Een heerlijk voorgerechtje met een tikkeltje luxe.

gegratineerde oesters

Vooraleer echter naar de winkel te spurten om oesters te gaan kopen, even een kleine achtergrond zodat je voorbereid aan de slag kan gaan.

De smaak

De smaak van oesters is in de eerste plaats afhankelijk van waar ze worden gekweekt. Frankrijk, Nederland, Japan, Verenigde staten, Ierland…

De visgronden zijn er anders en dus ook de smaak van de oester.

Het kan dus zijn dat je de ene keer oesters wel heel lekker vind, en de andere keer je echt enkel “zee” proeft.

De indeling

Er bestaan heel wat soorten oesters .
Ze worden in 2 grote groepen ingedeeld.

  1. De platte oesters, deze groeien traag en zijn ook duurder
  2. De holle oesters (Creuset) , deze groeien sneller en zijn ook meer betaalbaar.
    De bekendste hiervan zijn
  • De Franse Fine de Claire
  • En de Zeeuwse holle oester

De holle oesters zijn ook diegene die je het meeste ziet op restaurant, markt, enz.

Verder is er de indeling naargelang de grootte

  • Bij platte oesters is een 6/0 groot. Een grote oester heeft nummer 0 en weegt minimaal 151 gram.
  • Bij een creuse loopt de maat van 0 tot 6, oplopend van groot naar klein.

Rauw koud eten of warm

Oesters kan je rauw of warm opeten.
Eet je ze rauw, draai de oester dan om, zo ziet de oester er beter uit.

Er zijn heel wat recepten te vinden om oesters te presenteren. Het belangrijkste bij het serveren van rauwe oesters is om ze op ijs te plaatsen. Open ze ook niet langer dan een uurtje vooraf.

Openen van de oesters.

Vooraleer te starten moet je ze uiteraard nog eerst openmaken.
Een oestermes, handdoeken en wat oefening zijn hiervan wel van nut.


Ga je ze grillen? Dan kan je de oesters eerst een paar minuten stomen, zo gaan ze gemakkelijker open.

Gegratineerde oesters

Met gegratineerde oesters kan je alle kanten uit. Subtiel, pikant, … heb je een Aziatisch menu kies dan bijvoorbeeld voor een Aziatische versie, is het een Mediterraans menu, kies dan voor een versie met Mediterraanse smaken.

Smakelijk

Bronnen:

Delicious magazine
Zeeuwse Oesters
Oestercompgagnie

gegratineerde oesters

Gegratineerde Oesters

Voor diegene waarvoor rauwe oesters een stap te ver is, een heerlijk alternatief die iedereen lust.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Wereldkeuken
4
274 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 12 oesters (soort naar keuze)

Versie 1 met tomaat

  • 2 tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes
  • 1 citroen, de zeste ervan
  • 125 ml room (opklopbaar)
  • 25 gr gemalen kaas (parmezaan, andere naar keuze)
  • fijngesneden basilicum naar smaak

Versie 2 met pit

  • 125 ml room (opklopbaar)
  • ½ rood pepertje, fijngehakt
  • 1 citroen, zeste ervan of 1 tl
  • fijngesneden koriander
  • 25 gr gemalen kaas

Wat moet je doen?
 

  • Open de oesters en vang het sap op.
  • Verwarm de gril op de hoogste stand.
  • Leg aluminum folie een beetje verfrommeld op de bakplaat en zet de oesterschelpen erop.

Versie 1 met tomaat

  • Verdeel de blokjes tomaat over de oesters.
  • Klop de room half op met de fijngesneden basilicum, citroenzeste en een klein beetje citroensap
  • Verdeel de parmezaan (of andere kaas) over de oesters.
  • Zet de oesters ongeveer 15 cm onder de grill en grill ze kort.

Versie 2 met pit

  • Klop de room half op met de fijngesneden basilicum, rood pepertje, citroenzeste, een klein beetje citroensap
  • Verdeel het mengsel over de oesters en verdeel de gemalen kaas over de oesters.
  • Zet ze een kleine 5 minuutjes onder de gril tot ze lichtjes gekleurd zijn.

Voedingswaarde

Calories: 274kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 6g | Fat: 26g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 7g | Trans Fat: 0.003g | Cholesterol: 82mg | Sodium: 164mg | Potassium: 245mg | Fiber: 1g | Sugar: 4g | Vitamin A: 1584IU | Vitamin C: 21mg | Calcium: 160mg | Iron: 1mg
Trefwoord oesters
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.