Gestoomde oesters met pittige salsa
Nog 43 dagen tot Kerst. 🎄
Ben jij ook al bezig met je feestmenu’s samen te stellen? Gerechten al eens uit te testen?
Hier begint het stilletjes aan wel te kriebelen. 🧑🏻🎄
Welke stijl, keuken, … is het met heel de familie of alleen?
Koken voor een grote groep pak je anders aan dan dat je voor 1, 2 of 4 moet koken.
Iets wat direct feest oproept zijn oesters. Waarom eens geen gestoomde oesters in plaats van rauw of gegratineerd?

Bij feesten horen een paar ingrediënten die je niet elke dag eet. Oesters bijvoorbeeld 🦪 is zo een product dat is weggelegd voor speciale gelegenheden.
Je ziet ze ook meteen overal opduiken. Maar waar moet je op letten als je oesters koopt? Laten we dit even kort overlopen.
De smaak
De smaak van oesters is in de eerste plaats afhankelijk van waar ze worden gekweekt. Frankrijk, Nederland, Japan, Verenigde staten, Ierland…
De visgronden zijn er anders en dus ook de smaak van de oester.
Het kan dus zijn dat je de ene keer oesters wel heel lekker vind, en de andere keer je echt enkel “zee” proeft.
De indeling
Er bestaan heel wat soorten oesters .
Ze worden in 2 grote groepen ingedeeld.
- De platte oesters, deze groeien traag en zijn ook duurder
- De holle oesters (Creuset) , deze groeien sneller en zijn ook meer betaalbaar.
De bekendste hiervan zijn
- De Franse Fine de Claire
- En de Zeeuwse holle oester
De holle oesters zijn ook diegene die je het meeste ziet op restaurant, markt, enz.
Verder is er de indeling naargelang de grootte
- Bij platte oesters is een 6/0 groot. Een grote oester heeft nummer 0 en weegt minimaal 151 gram.
- Bij een creuse loopt de maat van 0 tot 6, oplopend van groot naar klein.
Rauw koud eten of warm
Oesters kan je rauw of warm opeten.
Door de oesters te stomen verminder je de zilte smaak en is het een gerechtje dat meer in de smaak zal vallen bij iedereen. Ze zijn ook veel eenvoudiger te openen , wat voor velen toch ook een pluspunt is.
Variaties
Een andere variatie is om de oesters te gratineren. Hier kan je ook alle kanten mee uit. En uiteraard kan je alle versies ook combineren.
Zeg je nu toch nog altijd oesters dat is toch echt niets voor mij… dit gerechtje kan ook maken met mosselen, gebakken Sint-Jacobsschelpen, …
Kies je voor Sint-Jacobsschelpen, voorzie er dan ook 3 per persoon en bak ze kort en krachtig aan elke kant.

Gestoomde oesters
Wat heb je nodig?
- 12 oesters
Dressing 1
- 2 el sojasaus
- 1 citroen of limoen
- ¼ rode paprika in kleine blokjes
- beetje chili optioneel
- koriander of peterselie (fijn gehakt)
Dressing 2
- 0,5 rood pepertje
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1 cm gember, geraspt
- 1 el vissaus
- 1 stukje citroengras, fijngesneden
Wat moet je doen?
De dressing 1
- Rasp de schil van de citroen of limoen en meng de zeste met de paprikablokjes, de koriander of peterselie naar smaak en de sojasaus. Hou je van pit, voeg er dan nog een beetje chili aan toe.
Dressing 2
- Meng de ingrediënten voor de dressing en warm deze even op alvorens over de oesters te verdelen.
Oesters stomen
- Leg de oesters in een stoommandje en stoom ze lichtjes open.
- De oesters kan je nu heel eenvoudig openen. Haal de bovenste platte schelp eraf.
- Maak de oesters los van de andere helft en draai ze om. (zo ziet het er mooier uit)
- Schep de dressing erover en dien onmiddellijk op.