Pompoen gnocchi met gorgonzola
Het is herfst… en dat kunnen we in Andalusië ook voelen. Sneller donker, koudere avonden en nachten en momenteel een sterke koude wind. Dus maken we het gezellig binnen. Kachel aan, kokkerellen, …
Pompoen en champignons zijn voor mij zowat synoniem voor de herfst. In het verleden heb ik reeds een recept geplaatst van pompoen gnocchi met bacon en rucola.
Deze keer maken we de basis hetzelfde maar met een totaal andere saus.

Ik geef het grif toe. Blauwe schimmelkaas, I love it! Soms kan het niet straf genoeg zijn. Niet iedereen is daar uiteraard fan van. Dus je kan het milder maken of gewoon andere kaas gebruiken maar ik ben echt gek op deze combinatie.
Een vegetarisch gerechtje, maar je kan als je wil hier nog spekblokjes of kip aan toevoegen. Zelf vind ik het absoluut niet nodig maar voor de “die hards” is het een suggestie.
Het maken van de pompoen gnocchi vraagt wat oefening en tijd. Panikeer niet als het “deeg” plakkerig is. Geduld is hier een mooie zaak.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit het op een heel goed bebloemd oppervlak en lange sliert. Snij deze in stukjes en rol de stukjes door voldoende bloem.
Oefening baart kunst en hoe vaker je het doet hoe handiger je erin wordt.
Voor je het weet behoort deze pompoen gnocchi met gorgonzola tot je favoriete herfst gerechtjes.
Geen zin om zelf pompoengnocchi te maken? Je kan ook gewone gnocchi kopen en dit gerechtje perfect maken of kijk bij gnocchi met spinazie en gorgonzola.


Pompoen gnocchi met gorgonzola
Wat heb je nodig?
Basis
- 1 kg pompoen of butternut
- 1 ei
- 350 g bloem
Gorgonzola saus
- 250 ml room
- 50 – 100 g gorgonzola
- handvol verse spinazie
- 250 g gebakken champignons (of mix) (hou een beetje apart voor de afwerking)
Voor de afwerking
- gebakken champignons
- gehakte verse spinazie
- gehakte walnoten
- beetje blauwe kaas
Wat moet je doen?
- Schil de pompoen en verwijder de pitten.1 kg pompoen of butternut
- Snij de pompoen vervolgens in blokjes.
- Doe ze in een ovenschaal met een klein beetje olie of spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier. Rooster de pompoen blokjes 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
- Haal de pompoen blokjes uit de oven, laat ze uitlekken indien nodig en plet de pompoen nog als hij warm is.
- Voeg het ei toe en meng ook de bloem eronder.1 ei, 350 g bloem
- Het deeg mag nog een beetje kleverig zijn.
- Doe het deeg ongeveer in 4 en laat enkele uren of een nachtje in de koelkast rusten.
- Rol het deeg uit op een goedbebloemd werkblad tot lange strengen van ongeveer 2 cm diameter en snij ze in stukjes. (ik gebruik een spuitzak en spuit lange strengen)
- Maak ze niet te groot en maak ze een beetje ovaal met een vork zodat ze de typische vorm krijgen of gebruik een handig plankje.
- Kook voldoende water met een beetje bouillon en kook de gnocchi in porties gaar. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven.
- Haal ze uit het kookvocht en zet even opzij.
De gorgonzola saus
- Verwarm intussen de room op een zacht vuurtje en voeg de gorgonzola (of andere blauwe kaas) toe. Laat smelten en kruid bij met peper en eventueel zout.
- Voeg ook de spinazie toe en laat in de saus slinken. Doe er nu ook de gebakken champignons bij.
- Voeg de gekookte gnocchi toe aan de saus en warm op een zacht vuurtje alles goed door.
Afwerking
- Doe de gnocchi op een bord en werk af naar smaak met de achtergehouden gebakken champignons, spinazie, blauwe kaas, gehakte walnoten , …