Pompoengnocchi: een herfsttopper

Pompoen en herfst gaan voor mij hand in hand samen. Maar wil je eens iets anders dan pompoensoep? Wel probeer dan eens deze heerlijke pompoengnocchi ! De truc? Gebruik niet te veel bloem, anders worden ze veel te zwaar.

pompoengnocchi

Het liefst werk ik met de butternut of flespompoen omdat hij veelzijdig is. Je kan hem gebruiken voor:

  • Soep
  • Gratin
  • Taart
  • Ovenschotels

Bovendien is hij ideaal van grootte en schilt hij gemakkelijk. Qua smaak overheerst hij niet, maar heeft deze een lekkere nootachtige en zoete smaak.

Om zelf gnocchi te maken heb je wel eventjes tijd nodig. Maar het resultaat is dan ook subliem. Ideaal om eens tijdens het weekend te maken of de herfstvakantie.

Je kan dit gerecht volledig vegetarisch maken door de spekblokjes te vervangen door bijvoorbeeld gebakken (bos)champignons. En voor de niet vegetariërs, je kan ze er uiteraard gewoon ook aan toevoegen.

Om af te werken gebruik ik een beetje gerookte paprikavlokken. Dit is uiteraard optioneel, maar geeft wel iets extra aan het gerechtje.

Het vraagt een beetje werk, maar het is de moeite om je er eens aan te wagen.

Wil je het iets eenvoudiger? Dan is deze pasta met pompoen en feta zeker ook een topper.

Nog enkele pompoenideettjes

  1. Oosterse pompoensoep
  2. Pasta met pompoen
  3. Ravioli met witte pens
smakelijkgroen

Pompoengnocchi

pompoen

Pompoen gnocchi

Een heerlijk herfsttopper. 
No ratings yet
Rusttijd 1 dag
Gang Hoofdgerecht
Keuken Europees
4
577 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 1 kg pompoen vb. butternut
  • 1 ei
  • 350 g bloem
  • 125 g bacon in blokjes

Voor de afwerking

  • parmezaan schilfers
  • rucola
  • gerookte paprikavlokken optioneel
  • basiliucm
  • peper en zout
  • olijfolie

Wat moet je doen?
 

  • Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij de pompoen in blokjes. Doe ze in een ovenschaal met een heel klein beetje olie en rooster ze 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Haal de pompoen uit de oven, laat hem uitlekken indien nodig en plet de pompoen nog als hij warm is. 
  • Voeg het ei toe en meng ook de bloem eronder. Het deeg mag nog een beetje kleverig zijn.
  • Doe het deeg ongeveer in 4 en laat een nachtje in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot lange strengen van ongeveer 2 cm diameter en snij ze in stukjes. Maak ze niet te groot en maak ze een beetje ovaal met een vork zodat ze de typische vorm krijgen.
    pompoen
  • Kook voldoende water met een beetje bouillon en kook de gnocchi. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Doe het eventueel in porties.
  • Haal ze uit het kookvocht en zet even opzij.
  • Bak intussen het spek in een pan, zodra het spek klaar is kan je de gnocchi toevoegen. Kruid bij met peper en met de gerookte paprika vlokken (voorzichtig met het zout door het spek)
  • Werk af met de rucola, basilicum en parmezaanschilfers
Notities
Je kan hiervan perfect een volledig vegetarisch gerecht van maken: laat het spek weg en vervang door (bos) champignons en de parmezaan door feta. 

Voedingswaarde

Calories: 577kcal | Carbohydrates: 96g | Protein: 17g | Fat: 15g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.05g | Cholesterol: 62mg | Sodium: 234mg | Potassium: 1051mg | Fiber: 7g | Sugar: 6g | Vitamin A: 26646IU | Vitamin C: 53mg | Calcium: 141mg | Iron: 6mg
Trefwoord Pompoen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.