De tijd van de granaatappel is opnieuw aangebroken. Ze lijken wel op grote kerstballen in de boom.
Het begint allemaal met een mooie oranje-rode bloem die zich dan transformeert in die mooie vruchten die we allemaal kennen.




Soorten Punica granatum
De benaming is een beetje misleidend want de granaatappel is eigenlijk een bes en geen appel.
Er zijn gele en rode varianten die verschillen in kleur, grootte en smaak.
Er is dus niet maar 1 soort granaatappel en de ene is de andere dus niet.
Logisch eigenlijk, want dat heb je ook bij appels en peren.
De rode varianten (buitenzijde van de schil is iets roder) smaken over het algemeen iets zuriger dan de gele.

Gezond
Granaatappels zijn super gezond. Een eigenschap die al heel lang gekend is en ook al werd beschreven in de oude Perzische en Griekse literatuur.
Ze bevatten oa antioxidanten, polyfenolen, koper, ijzer, zink, kalium en vitamine A, B, C en K.
Antioxidanten versterken ons immuunsysteem en gaan diabetes en hart-en vaatziektes tegen.
Granaatappels zijn bovendien ook:
– ontstekingsremmend
– bloeddrukverlagend
– goed voor het geheugen

Het ontpitten
Een granaatappel ontpitten is eigenlijk echt helemaal niet moeilijk, en de pitten vliegen je zeker niet om de oren.
- Snij de bovenzijde van de granaatappel.
- Snij vervolgens de zijkanten in waar je de vliezen ziet.
- Vouw de granaatappel open en haal de pitjes eruit.
Onderstaand filmpje maakt het allemaal duidelijk.
Eten
Je kan granaatappelpitten eten in verschillende salades, yoghurt, … Verwerken in zowel hartige als zoete gerechten
Of als afwerking op een bruschetta met aubergine en feta bijvoorbeeld.
Je kan van het sap ook siroop maken of je eigen granaatappelmelasse.

2 reacties Voeg uw reactie toe