Zalm Tataki

Zalm Tataki

Met een mooi stukje zalm kan je alle kanten uit. En hoewel gerookte zalm heel lekker is, wil je soms toch ook eens iets anders.

Deze zalm Tataki ziet er niet alleen fantastisch uit, het is ook een erg lekker voorgerechtje dat je helmaal vooraf kan voorbereiden.

Zalm Tataki

Als je gasten hebt wil je uiteraard ook tijd met hen doorbrengen. Ik kies dus graag gerechten die ik vooraf kan bereiden en/of die zichzelf bereiden in de oven of in een stoofpotje.

Minder stress, meer plezier.

Voor dit gerechtje gaan we de zalm kort droog pekelen. Moet je dit doen? Nee, deze stap kan je ook gewoon overslaan.

Pekelen werd vroeger gedaan om producten langer te bewaren. Nu wordt pekelen nog toegepast om een smaakvoller product te bekomen en om de kleur beter te behouden.

Je kan ofwel nat ofwel droog pekelen. Daar bestaan allerlei artikels over op internet dus daar gaan we verder niet op in.

Wij gaan voor deze zalm Tataki de zalm ook maar heel kort droog pekelen. Je kan dit gerust allemaal vooraf doen. Pekelen, kort bakken, … zodat alles klaar staat als je gasten er zijn.

Zin in meer? Probeer dan ook eens deze gevulde zalmbonbon met zalmmousse.

Zalmbonbon met zalmmousse
Ga naar het recept
zalmbonbon
Smakelijk
Zalm Tataki

Zalm Tataki

Een heerlijk feestelijk voorgerechtje, gemakkelijk vooraf voor te bereiden
No ratings yet
Gang Voorgerecht
Keuken Wereldkeuken
4
224 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 400 g verse zalm zonder vel
  • komkommer in brunoise zie ook opmerking

Dressing voor de zalm

  • 3 – 4 tl sojasaus
  • 1 mandarijn (sap en zeste)
  • 1 citroen (sap en zeste)
  • olijfolie

Dressing komkommer

  • 1 tl jerez azijn (of appelazijn)
  • 2 tl (olijf)olie
  • vissaus naar smaak

Om de zalm te pekelen (optioneel)

  • 150 g zout
  • 50 g suiker

Wasabimayonaise

  • 3 el mayonaise
  • 1 el Griekse yoghurt
  • wasabi naar smaak of mierikswortel

Afwerking

  • granaatappel pitten
  • kiemgroenten of kleine spinazieblaadjes

Wat moet je doen?
 

Pekelen van de zalm

  • Meng het zout met de suiker. Bedek de zalm met het zout/suiker mengsel en laat dit 30 minuten rusten.
    150 g zout, 50 g suiker, 400 g verse zalm zonder vel
  • Spoel de zalm af onder water en zet tot verdere verwerking in de koelkast.

Komkommer

  • Meng de blokjes komkommer met de overige ingrediënten en zet opzij.
    1/3 komkommer in brunoise, 1 tl jerez azijn (of appelazijn), vissaus naar smaak, 2 tl (olijf)olie

Dressing zalm

  • Maak eerst de zeste van de citroen en mandarijn en bewaar dit voor later.
    3 – 4 tl sojasaus, 1 mandarijn (sap en zeste), 1 citroen (sap en zeste)
  • Pers dan het sap eruit en meng met de sojasaus en beetje (olijf)olie.
    3 – 4 tl sojasaus, olijfolie

Wasabimayonaise

  • Meng de mayonaise met de gewenste hoeveelheid wasabi pasta. Doe dit in een klein spuitzakje en bewaar voor de afwerking.
    3 el mayonaise, 1 el Griekse yoghurt, wasabi naar smaak

Zalm bakken (kan ook vooraf)

  • Snij de zalm bij in mooie stukken en bak deze kort maar krachtig aan langs beide kanten.
  • Haal uit de pan en snij de zalm in fijne plakjes.
  • Verdeel de plakjes over de borden.

Afwerking

  • Lepel een beetje van de zalmdressing over de plakjes.
  • Verdeel de komkommerblokjes over de zalmplakjes.
  • Werk verder af met de wasabimayonaie, granaatappelpittjen, citroen-en mandarijnzeste en enkele blaadjes groen of kiemgroenten.
    granaatappel pitten, kiemgroenten of kleine spinazieblaadjes
Notities
Ik schil mijn komkommer niet, maar je kan dit uiteraard wel doen als je dit verkiest. 

Voedingswaarde

Calories: 224kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 21g | Fat: 8g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.003g | Cholesterol: 55mg | Sodium: 14627mg | Potassium: 603mg | Fiber: 1g | Sugar: 16g | Vitamin A: 214IU | Vitamin C: 21mg | Calcium: 40mg | Iron: 1mg
Trefwoord zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.