Gegrilde zalmbrochette met peterselie-olie

Een lekker stukje zalm. Het komt regelmatig hier op ons bord. Rauw als Tataki , gerookt in een wrap of gebakken. (kijk voor het ASC label voor verantwoorde gekweekte vis) .

Zalm smaakt heel het jaar door en is geliefd bij iedereen.

gebrilde zalmbrochette

Zalm is gekweekt heel het jaar door verkrijgbaar (VISKALENDER).
Kijk voor verantwoorde gekweekte vis uit naar het ASC label (Aquaculture Stewardship Council) .

Het is een populaire vis die iedereen wel graag lust. Let er wel op dat je de zalm niet droog bakt. Dat zou bijzonder jammer zijn van deze topvis.

Zalm is gezond en een van de meest bekende vette vis. Hij is ook heel veelzijdig: je kan hem bakken, grillen, pocheren, … in moten of filets.

Deze gegrilde zalmbrochette of zalmspiesjes passen perfect op een doordeweekse dag, maar zeker ook tijdens het weekend of een feestje met vrienden of familie.

Je kan de zalm vooraf marineren , de peterselie olie maken, de spiesjes maken, … De zalmbrochetjes hoeven dan enkel nog gebakken te worden.

Serveer er een lekker groene salade bij, pittig gebakken aardappeltjes, aardappelsalade, …

Het origineel recept “spice salmon skewers” komt uit Falastin. Een boek dat ik regelmatig raadpleeg en waar ik inspiratie uithaal. De linzensalade met krokante uien was bijvoorbeeld een openbaring en zeker ook een aanrader.

Smakelijk
Zalmspiesen

Gegrilde zalmbrochette met peterselie-olie

No ratings yet
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraans, Midden-Oosten
4
519 kcal

Materiaal

  • houten of metalen spiesen
  • grillpan
  • bakplaat met bakpapier

Wat heb je nodig?
  

  • 800 g zalmfilet zonder vel
  • 2 tl sumak
  • 2 el olijfolie
  • 1 el specerijenmix (zie hieronder)

Uien

  • 300 g ui ( 2 uien , in telkens 8 stukken)
  • 2 el olijfolie

Specerijenmix

  • 2 tl kardemompoeder of gemalen zaad
  • 2 tl komijnpoeder of gemalen zaad
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 12 – 16 cherrytomaatjes

Peterselieolie

  • 40 g peterselie
  • 90 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • ¼ tl zout

Wat moet je doen?
 

Specerijenmix

  • Begin als je deze niet in voorraad hebt met het maken van de specerijenmix.
    2 tl kardemompoeder of gemalen zaad, 2 tl komijnpoeder of gemalen zaad, 1 tl (gerookt) paprikapoeder, 2 tl kurkuma
  • Meng hiervoor gewoon alle ingrediënten bij elkaar.

De zalm

  • Snij de zalm in blokjes van ongeveer 4 cm. (24 blokjes in totaal)
    800 g zalmfilet zonder vel
  • Meng de blokjes met de specerijenmix, de olijfolie, peper en zout.
    2 tl sumak, 1 el specerijenmix (zie hieronder), 2 el olijfolie
  • Zet een uurtje weg in de koelkast (kan ook langer)

De uien

  • Verwarm de olijfolie in een pan en laat de ui 5 minuten stoven. Roer af en toe. Ze moeten glazig zijn en niet gekleurd. Neem van het vuur.
    300 g ui, 2 el olijfolie

Peterselie olie

  • Doe de peterselie, knoflook, olie en zout en een draai van de pepermolen in een kleine keukenmachine en mix glad.
    40 g peterselie, 90 ml olijfolie, 1 teentje knoflook, 1/4 tl zout
  • Schil de citroen (let erop om het witte vlies ook te verwijderen) en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Snij de partjes grof en roer de stukjes door de peterselie olie.
    1 citroen

De spiesen

  • Rijg een cherrytomaatjes op een spies, gevolgd door afwisselend een stukje zalm en een stukje ui.
    12 – 16 cherrytomaatjes
  • Sluit af met opnieuw een cherrytomaatje.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Verwarm de grillpan (ingevet) en bak de zalmspiesen aan alle kanten. ( 3- 4 minuten)
  • Leg ze op de bakplaat met bakpapier en bak ze nog 6- 7 minuten in de oven.
  • Haal ze uit de oven en besprenkel de spiesen met de peterselie olie.

Voedingswaarde

Calories: 519kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 41g | Fat: 35g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 7g | Monounsaturated Fat: 20g | Cholesterol: 110mg | Sodium: 131mg | Potassium: 1272mg | Fiber: 2g | Sugar: 5g | Vitamin A: 1303IU | Vitamin C: 31mg | Calcium: 69mg | Iron: 4mg
Trefwoord zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.