Linzensalade uit Falastin: een schot in de roos

Linzen en ik dat ging niet goed samen. Maar deze linzensalade zag er zo lekker uit in Falastin dat ik me er toch aan gewaagd heb. Intussen heb ik het al enkele keren gemaakt omdat het gewoonweg heerlijk is en bij alles past. Het staat ook gewoon geweldig op een (feest) tafel. Als je nog een foodiecadeau zoekt dan is Falastin trouwens een aanrader!

linzensalade

In Spanje maken linzen, kikkererwten en bonen deel uit van de dagelijkse keuken. Ze zijn eenvoudig te vinden in elke kleine supermarkt of dorpswinkel. Buiten de tahini bevat deze linzensalade trouwens alles wat er in Spanje ook courant wordt gebruikt in de keuken: amandelen, ui, knoflook, citroen, peterselie, olijfolie, paprikapoeder… Maar gelukkig kan je tahini hier ook vinden in de grotere ketens en zo niet zijn er nog de online winkels.

Intussen heb ik al meerdere recepten uit Falastin uitgetest: van pompoensoep tot pittige garnalen, van aardappelen tot zalmspiesen. Allemaal een schot in de roos. Bovendien zijn ze ook niet moeilijk te maken en zijn de ingrediënten intussen bij iedere goede supermarkt terug vinden of kan je ze online bestellen.

Zelf ben ik fan al langer fan van de keuken uit het Midden-Oosten en dit boek bevestigd dat nogmaals. Het moeilijkste is nu het volgende gerecht uit te kiezen dat ik wil maken.

In onderstaand filmpje laat Sami Tamimi zien hoe je dit heerlijk bijgerecht maakt. Het is bijvoorbeeld lekker bij de gehaktpakketjes met snijbiet.

Je kan trouwens alles vooraf bereiden en op het laatste hoef je het alleen dan nog te mengen.

Enkele andere ideetjes

  1. Witte bonen dip
Smakelijk
linzensalade

Linzensalade

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Palestijns
Porties 3 tot 4

Wat heb je nodig?
  

Krokante uien

  • 1 à 2 uien, gehalveerd en in fijne schijfjes
  • 1 el maïzena
  • zonnebloemolie of andere om te frituren

Linzen

  • 175 g linzen
  • 30 g tahini ik begin altijd met minder en voeg naar smaak meer toe
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt (of laat weg)
  • 30 ml citroensap
  • 1 1/4 tl komijnpoeder
  • 30 g amadelschilfers

Afwerking

  • peterselie
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 30 ml olijfolie

Wat moet je doen?
 

  • Doe de linzen in een grote pan en giet er 750 ml water bij. Laat de linzen 1 uur weken.
  • Bak intussen de uien. Meng de uien hiervoor met de maïzena.
  • Giet 2 cm olie in een grote hapjespan en bak de uien krokant.
  • Schep de uien uit de olie en leg ze op een bord bekleed met keukenpapier. Let erop dat je ze niet op elkaar legt. Bestrooi ze met zout. (je zal dit wellicht in porties moeten doen)
  • Breng na een uur de pot met linzen aan de kook en laat op een halfhoog vuur gaar koken. De tijd hangt af van het soort linzen: sommige hebben aan 15 minuten genoeg, diegene die ik gebruik hebben 30 minuten nodig.
  • Giet de linzen af als ze gaar zijn en spoel ze onder koud water. Laat ze goed uitlekken.
  • Doe de linzen in een grote mengkom, samen met de tahini, knoflook, chilipeper, citroensap, komijn en nog een kleine theelepel zout.
  • Meng alles goed en laat een 10-tal minuten staan.
  • Neem een serveerschaal en doe de helft van uien erin samen met het grootste deel van de geroosterde amandelen en ongeveer een derde van de peterselie.
  • Voeg de linzen toe en meng alles goed. Werk af met de rest van de gebakken ui, amandelen en peterselie. Besprenkel nog met extra olijfolie en het paprikapoeder.

Notities

Maak dubbel zoveel, want het is zeer verslavend. Hou dan wel de helft apart en meng alles pas als je het gaat serveren.  
Trefwoord ajuin, linzen, tahini
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.