Binnenkort is het opnieuw volop tomatentijd. Vaak wordt tomaat ergens in een salade bijgedaan, maar hier in deze heerlijke tomatensalade speelt hij de hoofdrol.

In Spanje staat tomaat vaak op het menu: ‘s morgens met “pan con tomate” (later daar nog meer over) , in gazpacho, in schijfjes gesneden en geserveerd met wat olijfolie, look en peterselie… .
Goede tomaten hebben eigenlijk echt niet veel nodig om hun heerlijke smaak te benadrukken. Want geloof het of niet: tomaten hebben van zichzelf wel veel smaak.
Je kan hier in Spanje specifieke saladetomaten kopen, maar ook heerlijke andere variëteiten. Intussen hebben we hier ook enkele plantjes staan om ze zelf te kweken: gewone tomaten en kerstomaatjes.

Deze eenvoudige meer heel smaakvolle tomatensalade is naar een recept van Yotam Ottolenghi. Tja recept, het is geniaal in zijn eenvoud. Belangrijk natuurlijk zijneus goede en smaakvolle tomaten te kopen. Het is ook leuk om verschillende soorten door elkaar te gebruiken. Dat maakt deze tomatensalade nog aantrekkelijker.
Voor nog wat extra pit kan je er bovendien nog wat lenteuitjes bijdoen.
Deze salade past perfect op een zomerse tafel als onderdeel van een buffet, voor de lunch, …
Probeer ook eens deze bonensalade of linzensalade. Heerlijk als bijgerecht nu het terug BBQ weer wordt.
Nog enkele heerlijke salades

Tomatensalade
Materiaal
- een kleine kom
- een grote kom
- een grote schaal of bord
Wat heb je nodig?
- 700 g gemende tomaten
- 1 sjallot, in fijne ringen
- 1,5 el sumac
- 2 el witte wijnazijn
- 2 el olijfolie
- 15 g basilicum (+ enkele kleinere blaadjes voor de afwerking)
- 25 g pijnboompitten (geroosterd in een droge pan)
- peper en zout
Wat moet je doen?
- Doe de sjallot in een kleine kom samen met de sumac, wijnazijn en 1/8 tl zout.
- Meng alles goed. Dit doe je best met de handen, zodat de sumac goed in de sjallot kan dringen. Laat dit 30 minuten staan.
- Snij de grotere tomaten in partjes (ongeveer 1 à 1,5 cm), en de kerstomaatjes in 2. Doe beide in een grote kom.
- Voeg de olijfolie erbij, de basilicum en 1/3 tl zout en flink wat peper. Meng alles voorzichtig.
- Schep de tomaten op een grote serveerschaal en strooi de sjallot erover, gevolgd door de geroosterde pijnboompitten.
- Werk eventueel nog af met kleine basilicumblaadjes