Habas con jamón, (tuinbonen met ham) is een heerlijke tapa die je overal in elke Spaanse bar zal kunnen terugvinden. Het is een heel eenvoudig gerechtje dat je perfect met tuinbonen uit de vriezer kan maken. Je kan deze tuinbonen trouwens ook perfect serveren als een bijgerecht bij de BBQ.

In Spanje is het seizoen van de tuinbonen of labbonen reeds op zijn einde. De laatste zijn al groot en moeten dus dubbel gedopt worden. Een beetje extra werk, maar daar maken we dan maar een zen momentje van. Onze vriezer is intussen opnieuw goed gevuld.
Heb je geen moestuin waar tuinbonen in groeien, niet getreurd. Dan zijn ze ook te koop in de diepvries. (oa bij AH, Delhaize, …) .
Habas con jamón is hier in Spanje echt super populair als tapa. Serveer een beetje warm of op kamertemperatuur samen met andere tapas en een lekker stukje brood.
Maar het is ook perfect als een bijgerechtje bij de BBQ. Lekker als afwisseling bij de anders steeds dezelfde salades.
Tuinbonen kan je echter in nog talrijke andere recepten gebruiken. Zo doe ik er ook altijd wat in de paella. Niks traditioneels aan maar wel lekker. Of de tuinbonen-rucola dip als afwisseling voor alle andere dips. (zie meer hieronder)
Meer recepten met tuinbonen

Habas con jamón
Wat heb je nodig?
- 225 g verse of diepgevroren gedopte tuinbonen
- 1 el olijfolie
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 100 g serranoham in blokjes, of eventueel bacon kan ook. (of meer naar smaak)
- fijngehakte peterselie
- peper en zout
Wat moet je doen?
- Kook de bonen gaar in gezouten water. Dit duurt niet erg lang, vooral niet bij jongen bonen.
- Giet ze af en spoel ze met koud water. Als de bonen al ouder zijn (en groter) zal je ze nogmaals moeten doppen. (buitenste velletje eraf halen)
- Verhit dan 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de gesnipperde ui tot ze zacht zijn.
- Voeg de gedopte bonen toe, en roer alles even om.
- Meng nu ook de blokjes ham en peterselie erdoor. Breng nog eventueel op smaak met peper en zout.
- Doe alles in een mooie schaal, en druppel er nog extra olijfolie over.
Één reactie Voeg uw reactie toe