Confituur van Japanse mispel en ananas

Maak jij ook zo graag confituur? Zalig toch, heerlijk fruit in een potje. In onze tuin staat een Japanse mispel, ook wel Loquat genoemd of in het Spaans “nispéro”. Een niet zo een gekende fruitsoort in België en Nederland, maar wel bijvoorbeeld hier in Spanje, Italië en Turkije. Omdat de Japanse mispel veel pectine bevat kan je er perfect confituur mee maken. Ik heb hem hier gecombineerd met ananas en de zeste van een sinaasappel. Een overheerlijke combinatie.

Japanse mispel

De vruchten van de Japanse mispel hangen altijd met enkele bij elkaar. In de vrucht zitten meestal 4 grote pitten die heel je heel eenvoudig kan verwijderen. Ze zijn heerlijk sappig om zo te eten, in een fruitsalade, cake, … en dus perfect om te verwerken in confituur.

Uiteraard kan je confituur van enkel de mispels maken, maar het is ook leuk om eens te variëren.
Deze met ananas is heel lekker, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld mango.

Heb je nog nooit confituur gemaakt, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Madam Confituur voor tips en trics. Daar kan je ook een handige pectine wijzer terugvinden.

Voor dit recept laat ik de stukjes fruit gemengd met de suiker eerst een nachtje staan. Heb je geen tijd hiervoor, dan kan je het fruit ook vooraf eerst enkele minuten koken en dan pas de suiker eraan toevoegen.

Gebruik je net als ik de confituursuiker van Azucera, dan laat ik de confituur 10 minuutjes koken.

Iets wat ik steeds standaard doe is het sap van citroen toevoegen. Dit voor de smaak, zeker bij iets zoetere vruchten, maar ook omdat citroen veel pectine bevat. Je kan hiervoor ook sinaasappel gebruiken.

Zo en nu kunnen jullie aan de slag. Kan je geen (Japanse) mispel vinden, dan zijn perziken en abrikozen een goed alternatief voor wat betreft smaak. Let wel, deze bevatten minder pectine dan mispels. Voeg dus zeker voldoende pectine rijk fruit aan toe, extra pectine of geleisuiker.

Ook heel lekker is deze abrikozenconfituur met lavendel… en waarom dan niet eens deze Chilijam?

Smakelijk
japanse mispel

Confituur van Japanse mispel en ananas

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Zoet

Materiaal

  • grote kookpot
  • gestereriseerde glazen bokalen met deksel, liefst niet te groot
  • klein schoteltje

Wat heb je nodig?
  

  • 500 g mispels (gewicht is zonder pit en pel) in kleine stukjes
  • 500 g ananas, in kleine stukjes
  • 500 g confituursuiker (vb. Tienen, extra fruit)
  • sap van 1 citroen
  • zeste van 1 sinaasappel

Wat moet je doen?
 

  • Begin met het schoteltje in de ijskast te zetten. Dit heb je straks nodig voor de stollingstest.
  • Meng de stukjes mispel, ananas en suiker goed door elkaar in een kom.
  • Laat dit mengsel enkele uurtjes tot 1 nacht in de koelkast staan.
  • Doe alles over in een grote pot, voeg het citroensap en de zeste toe en breng stilletjes roerend aan de kook.
  • Laat alles goed doorkoken volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Doe de stollingstest. Indien de confituur klaar is, schep je hem in de glazen bokalen, sluit met de deksels en zet voorzichtig omgekeerd op een handdoek. Zo zullen de deksels vacuum trekken. (gebruik een handdoek, want de bokalen zijn warm)
  • Laat de confituur zo verder afkoelen.

Notities

Om de bokalen te steriliseren, was ik ze eerst goed af en zet ik ze in een oven van 100°C  terwijl ik de confituur aan het koken ben.
Zodra de confituur klaar is, haal ik ze eruit, en vul ik ze. 
Trefwoord loquat, mispel, nispéro
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.