Dit recept kom uit mijn nieuwe boek “Ceviche” van Martin Morales. Ik ben nog nooit in Peru geweest, maar op de één of andere manier ben ik er wel door geboeid. De Peruaanse keuken is een fusion keuken, nog van voor dat dit een hype was. Smaken en ingrediënten werden meegebracht door de migranten van Europa (Italië, Spanje), maar ook Afrika, China en Japan!
Ceviche is niet enkel een kookboek over ceviche, maar ook over streetfood, vis, vlees, salades, desserts en drankjes.
Chilipepers vormen een belangrijk onderdeel in de Peruaanse keuken. De belangrijkste hierbij zijn:
- Ají amarillo
- Ají limo
- Ají panco en de
- Rocotopeper
De ingrediënten van de Peruaanse keuken zijn jammer genoeg niet op iedere straathoek te verkrijgen. Een aantal ingrediënten kan je wel terugvinden bij de Aziatische winkels, en verder op het internet. (www.sabordelperu.nl of www.que-rico.nl)
Nadat ik dus op zoek was gegaan naar de ingrediënten kon ik aan de slag.
Ik wou al langer eens een paprikaconfituur maken, en dit leek me ineens een goed alternatief. Deze jam past enorm goed bij vis en zeevruchten, maar evengoed bij vlees en gegrilde groenten.
Eigenlijk moet ik zeggen Rocotojam… want deze jam is gemaakt met rocotopepers. Dit is een peper die heel populair is in Peru. Maar let op! Hij is pikant. Als je hem niet kan vinden (ik heb hem ingevroren online besteld) kan je een peper vervangen door een halve rode habañero en een halve rode paprika 🌶.
Wat heb je nodig?
5 rode paprika’s, zonder zaadjes
2 rococopepers zonder zwarte zaadjes en zaadlijsten
4 teentjes look
500 gr suiker of een pakje confituursuiker
150 ml cider, witte of rodewijnazijn
sap van 2 limoenen
Keukenmachine of blender
Wat moet je doen?
Snij de paprika en pepers in stukjes. Doe ze samen met de knoflook in een keukenmachine of blender en mix tot een puree.
Doe de puree in een grote pot en verwarm lichtjes. Voeg de wijnazijn en het sap van de limoenen toe. Doe ook de suiker erbij en roer tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur hoger en breng alles aan de kook. Laat het zachtjes indikken tot een dikke plakkerige structuur.
Zelf heb ik een pak confituursuiker gebruikt en de aanwijzingen van de verpakking gevolgd. (3 minuten goed laten doorkoken)
Dit versneld het proces aanzienlijk en het resultaat is perfect.
Doe zeker de “confituurtest”: zet een bordje in de ijskast vooraleer je start. Aan het einde van de kookperiode, doe je een beetje confituur op het schoteltje. Als het stolt is de confituur klaar.
2 reacties Voeg uw reactie toe