De tijd dat eclairs enkel een vulling hadden van crème patissier en een topping van chocolade of mokka fondant is reeds lang voorbij. Tegenwoordig kan je ze vinden in allerlei kleuren en smaken, en zijn het echte kunstwerkjes. Bijna te mooi om op te eten…
Wat heb je nodig?
Soezenbeslag
100 g boter
200 g water
150 g bloem
250 g eieren (ongeveer 5 stuks)
Italiaans schuim
100 g suiker
30 g water
50 g eiwitten
Wat moet je doen?
Soezenbeslag
Doe het water samen met de boter in een pot en laat de boter smelten. Breng aan de kook en doe de bloem in in één keer bij de kokende massa.
Roer stevig en laat de deegmassa op een klein vuurtje binden, en “drogen”. Er mag niets meer blijven kleven. (“droogroeren”)
Neem de pot van het vuur en laat het beslag afkoelen. (dit doe je best in een andere pot)
Eens het beslag voldoende is afgekoeld doe je één per één de eieren erbij.
Het soezenbeslag moet klontervrij zijn en in een vlotte beweging een beetje van een spatel afglijden.
Warm de oven voor op 180°C.
Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 16 mm en spuit lange stroken van 12 cm op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk met losgeklopt ei en ga er even met een vork over.
Bak de eclairs 30 à 40 minuten en laat afkoelen.
Italiaans schuim
Doe 90 gram suiker in een pot en breng het samen met het water aan de kook tot 121°C. Als de temperatuur ongeveer 115°C, kan je beginnen met het eiwit op te kloppen met de rest van de suiker.
Giet de kokende siroop bij het opgeklopte eiwit en blijf kloppen tot het schuim koud is.
Nu kan je de eclairs vullen en decoreren naar eigen smaak.
Bijvoorbeeld: met crème patissier en rood fruit. Snij hiervoor het kapje af en vul de eclair met de crème. Zet het kapje er terug op en versier met het Italiaans schuim. Als je dit wenst kan je het nog even branden en decoreren met vers fruit.
Mooi en lekker !!