Diegene die me al langer volgen of beter kennen, weten dat ik zeker geen gezondheidsfreak ben. Bovendien heb ik geen voedselallergie of voedselintolerantie. Met andere woorden, ik kan alles eten wat ik wil. Er is echter een misvatting dat gezond niet lekker zou zijn…niets is minder waar en deze granola is daar alvast een bewijs van.
In deze versie van de granola, heb ik Cacao nibs en Maca poeder toegevoegd. Echter dit met enige voorzichtigheid. Want zoals met alles, is met mate ook het sleutelwoord bij superfoods!
Je kan bij je dagelijks ontbijt nog steeds een klein beetje extra toevoegen.
Eerst even een woordje uitleg over deze 2 superfoods.
Maca poeder wordt gemaakt van een wortelgewas uit de bergen van Peru. Het moet MET MATE worden gebruikt, en zeker niet door zwangere vrouwen! Het is echter dan weer wel goed voor vrouwen in de overgang of als je zwanger wil worden. Naast dat het boordevol vitaminen en mineralen zit, bevat het ook linolzuur en oliezuur dat je energie geeft. En… het verhoogd ook het libido. Het zou echter ook de schilklier vergroten. Twee theelepels per dag is dan ook de aanbevolen maximum hoeveelheid!
De lijst van alle goede eigenschappen lijkt echter wel eindeloos:
- meer energie
- goed voor het geheugen
- goed tegen stress
- een hogere fysieke conditie
- betere spieropbouw
- beter uithoudingsvermogen
- zorgt voor verjonging
- zachte huid
- gezonde botten
- pijnstillend
- betere hormoonbalans
- goed bij menopauze en opvliegers
- goed bij pms en stemmingswisselingen
- verhoogt het libido
- goed tegen bloedarmoede
- goed tegen slaapproblemen
- goed voor je bloeddruk
- houdt je cholesterol in balans
- goed voor het immuunsysteem
Cacaonibs zijn dan weer de ultieme bron van magnesium. Als je een magnesium tekort hebt, ben je vatbaarder voor stress, kan je spierkrampen krijgen, je bent ook sneller vermoeid. Het is de pure vorm van cacao en smaakt dus licht bitter.
Wat heb je nodig?
500 g havermout (of 4 granen mix)
125 ml honing
25 ml zonnebloem olie
½ tl vanille extract
een beetje kaneelpoeder
175 g zaden mengeling (lijnzaad, pompoen, zonnepit, hennepzaad)
150 g noten (je mag kiezen, wat je lekker vind)
25 g geschaafde amandelen
75 g geraspte cocos
150 gr gedroogde fruit (cranberry’s, rozijnen, moerbeien, …)
4 el cacaonibs
2 el macapoeder
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 170°C. Intussen kan je alle ingrediënten samenvoegen.
Begin met de honing, olie en vanille extract. Voeg er dan alles bij BEHALVE het gedroogde fruit, cacaobibs en macapoeder.
Meng alles goed, gebruik daar desnoods je handen voor!
Neem een bakplaat met bakpapier en verspreid de mix hierover.
Wellicht zal je dit in 2 keer moeten doen.
Dit moet 10-15 minuutjes in de oven. Halfweg wel even door elkaar halen.
Neem uit de oven en laat afkoelen. Voeg dan de gedroogde vruchten, cacaobibs en macapoeder toe.
Doe de granola in een luchtdichte pot. Zo blijft hij zeker 6 maanden goed.
Serveer deze granola, met yoghurt en vers fruit voor een energiek start van je dag.
Lekker en ook een mooie foto !
ziet er heel lekker uit!