Paprikaconfituur voor bij je kaasplank

Ik had in het verleden al eens chiliconfituur gemaakt die eigenlijk meer te vergelijken was met een sweet chilisaus. Deze viel wel helemaal in de smaak, maar ik wou nu iets om te serveren bij een lekker stukje kaas… Uiteindelijk werd het deze paprikaconfituur. Het geeft net dat ietjes extra aan elke kaas.

Paprikaconfituur

Een gezellig avondje met een kaasplank. Lekker toch. Maar wat serveer je er allemaal bij buiten druiven en gedroogde vruchten? Confituur!

Confituur maak je gewoonlijk met geleisuiker of pectine, maar omdat ik geen pectine had, noch geleisuiker, heb ik in de plaats kweepeergelei genomen. Ideaal, want kweepeer bevat heel veel pectine, maar heb je dit niet volg dan de aanwijzing op het pakje van de geleisuiker.

De kweepeergelei geeft moet ik wel zeggen nog wel zo een klein beetje een extra smaakje. Voor mij was de paprikaconfituur ook zoet genoeg, hoewel het maar ongeveer de verhouding 1 op 4 is. De paprika heeft namelijk op zich al een zoetere smaak.

Je zal het zelf een beetje moeten beoordelen. Overdrijf ook zeker niet met de kaneel, het geeft wel in combinatie met de andere specerijen net nog dat beetje extra.

De confituur past bij elk stukje kaas en kan uiteraard perfect gecombineerd worden met nog andere garnituren die je op een kaasplank kan terugvinden…

Hoe je een kaasplank perfect kan samenstellen lees je hier

Smakelijk
Paprikaconfituur

Paprikaconfituur

Perfect als begeleider bij een kaasplankje
No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Europees
10
257 kcal

Materiaal

  • confituurpot van 375ml gesteriliseerd of enkele kleinere

Wat heb je nodig?
  

  • 700 g paprika
  • 1 tomaat
  • 150 g suiker
  • 30 g kweepeergelei ter vervanging van de pectine
  • 2 el citroensap
  • ½ el geraspte gember
  • ¼ tl gemalen komijn
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 1 tl zout
  • 15 ml witte of rode wijnazijn naar smaak wat meer of minder

Wat moet je doen?
 

  • Begin met de paprika te grillen, tot het vel is geblakerd.
  • Doe ze in een plastiek diepvrieszak en laat afkoelen, zo kan je ze eenvoudig pellen.
  • Snij dan de paprika en tomaat in stukjes.
  • Doe de stukjes in een pot samen met de suiker en kweepeergelei en voeg er de specerijen aan toe.
  • Laat even sudderen en doe de azijn erbij.
  • Zet het vuur zacht en laat inkoken tot de gewenste confituurdikte.
  • Doe eventueel nog de stollingstest: zet vooraf een schoteltje in de ijskast. Om te testen doe je een beetje confituur op het schoteltje. Eventjes wachten, stolt het dan is de confituur klaar. Zoniet moet je het nog eventjes verder laten inkoken.
Notities
Als je geen zin hebt om de paprika vooraf te grillen dan is dat geen probleem. Je zal dan de stukjes wel heel fijn moeten snijden of de paprika gewoon zo mixen. (wel de pitjes niet vergeten uit te halen.
Je zal dan wel een beetje velletjes hebben, wat op zich geen kwaad kan, omdat ze heel fijn zullen zijn. 

Voedingswaarde

Calories: 257kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 10g | Fat: 9g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 1g | Sodium: 87mg | Potassium: 1613mg | Fiber: 25g | Sugar: 22g | Vitamin A: 34530IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 162mg | Iron: 15mg
Trefwoord paprika
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.