Foei van mezelf! Er stond nog geen recept op mijn blog voor deze uberklassieker: de albondigas en salsa de tomate… Balletjes in tomatensaus, maar dan wel op zijn Spaans hé. De favoriet van iedereen.

Deze albondigas en salsa de tomate kan je eten als tapa, maar ze smaken evengoed als een maaltijd met een frisse salade. De saus is de eenvoud zelve. Geen tomatenpulp, geen tomaten uit blik, gewoon enkele verse tomaten en je bent vertrokken. Omdat het echt puur natuur is moeten de tomaten ook echt wel top zijn. Met andere woorden, zijn de tomaten uit seizoen (ik raad aan om deze saus in voorraad te maken :-)) dan kan je eventueel als vervanging goede kwaliteitstomaten uit blik nemen.
Om te binden en om smaak toe te voegen wordt in Spanje vaak gebruik gemaakt van een “picada”. Het is geen vast recept maar bevat meestal amandelen, look en brood. Afhankelijk van het gerecht wordt er dan nog al dan niet een vloeistof bijgedaan (bijvoorbeeld water of bouillon) .
Een ander lekker recept met gehaktballetjes is dat met amandelsaus. Totaal iets anders, maar absoluut ook een aanrader.
Dit recept is een aanpassing van het recept in Sabor Sabor: een aanrader!
Nederlands Hardcover 9789089897602 Druk: 1 september 2017 224 pagina’s
Nog meer balletjes

Albondigas en salsa de tomate
Wat heb je nodig?
De balletjes
- 500 g gemengd gehakt (als het gehakt al gekruid is hoef je er geen peper en zout meer aan toe te voegen)
- 50 g brood
- 30 ml rode wijn
- 1 ei
- verse peterselie
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- paneermeel of bloem om de balletjes door te rollen
De saus
- 1 plukje Saffraan 7 of 8 draadjes volstaan!
- 150 ml lauwwarm water
- 3 tot 4 tomaten (ik heb graag veel saus) (of 2 grote Spaanse tomaten)
- 1 ui, fijngesnipperd (of 1/4 van een grote Spaanse ui, ong. 80 tot 100 g)
- 1 el paneermeel
- 50 ml rode wijn
De picada
- 1 teentje knoflook
- 1 el amandelen
- handvol gehakte platte peterselie
- beetje grof zeezout
Wat moet je doen?
Picada
- Pureer de knoflook samen met de amandelen, peterselie en een snufje zout in een hakmolen of kleine blender. Hou apart
De balletjes
- Week het brood in de wijn tot het zacht is.
- Meng dan met het gehakt, de peterselie, knoflook en ei.
- Maak balletjes van ongeveer 25 gr.
- Rol de balletjes door het paneermeel of bloem en bak ze aan rondom aan in een pan. Haal ze uit de pan en maak de saus.
De saus
- Week de saffraan in het water.
- Hak de tomaten in stukken in een foodprocessor tot pulp.
- Doe een beetje olie in een pan en stoof de fijngesnipperde ui aan tot ze zacht is.
- Voeg de tomatenpulp toe en laat rustig enkele minuten verder sudderen.
- Doe er vervolgens het paneermeel bij en de rode wijn gevolgd door het water met de saffraan en laat rustig verder 15 minuutjes op laag vuur verder sudderen.
Afwerking
- Voeg als de saus klaar is de picada en de balletjes toe, meng even en laat eventjes samen sudderen. Werk af met extra peterselie en /of picada