Marokkaanse gehaktballetjes

Wie is er niet gek op gehaktballetjes. Deze “Marokkaanse” gehaktballetjes zijn hemels lekker. Het brengt je zo weg naar andere windstreken. Laat je niet afschrikken door de opsomming van specerijen. De meeste heb je zeker en vast in voorraad. Zo niet, raad ik aan om ze toch aan te schaffen.

marokkaanse gehaktballetjes

Als er iets universeel is, dan zijn het wel balletjes. Over heel de wereld kan je wel een gerecht terugvinden met balletjes. Gehaktballetjes, visballetjes, rijstballetjes, … Niets is er populairder bij jong en oud.

Deze Marokkaanse gehaktballetjes zijn echt hemels. In vergelijking met een gewoon stoofpotje zijn ze sneller klaar.

Het is een ideale manier om ook kinderen te laten kennismaken met smaken die ze niet zo gewoon zijn. Ze zullen trouwens graag mee helpen om de balletjes te draaien.

De gekende kruidenmix ras-el-hanout kent 1001 variaties. Je kan het kant-en-klaar kopen, of zelf samenstellen. Als je het kant-en-klaar wil kopen, koop dan eens kleine hoeveelheden bij verschillenden merken. Zo kan je zelf kiezen welke je het lekkerste vind.

Wil je het zelf eens maken. Kijk voor een eenvoudige samenstelling dan eens bijvoorbeeld bij Simone’s kitchen.

Heb je meer tijd? Probeer dan ook eens ook eens deze lamstajine met abrikozen uit de oven.

Nog lekkere gehaktballetjes

  1. Albondigas en salsa de tomate
  2. gehaktballetjes
  3. Oosterse soep met balletjes
Smakelijk
marokkaanse gehaktballetjes

“Marokkaanse” gehaktballetjes

Anke Morreel
4 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraans
Porties 4

Materiaal

  • grote kookpot met deksel (al dan niet ovenbestendig)

Wat heb je nodig?
  

Voor de balletjes

  • 500 gr rundsgehakt
  • 50 gr broodkruim
  • 1 ei
  • 1 ui geraspt
  • 4 el el gehakte koriander
  • 1 tl tl geraspte gemberwortel
  • 2 tenen geraspte knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl komijn
  • ½ tl nootmuskaat

Voor de saus

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 tenen knoflook gehakt
  • 1 groene paprika zaadjes verwijderd, in blokjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl ras el hanout
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 blik (400g) tomaatblokjes
  • 30 gr rozijnen
  • enkele gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 300 gr wortels in schijfjes

Afwerking

  • eventueel 250gr spinazieblaadjes)
  • gehakte koriander garnering
  • couscous voor erbij

Wat moet je doen?
 

  • Meng het gehakt, broodkruim, ei de ui, koriander, komijn, gember, knoflook, kurkuma, cayennepeper, kaneel en nootmuskaat in een grote kom door elkaar. Rol er balletjes van. (ong 3 cm, 25 g)
  • Als je ze in de oven klaarmaakt, verwarm dan de oven voor op op 180°C.

De saus

  • Verhit de olie in een grote (oven)vaste pot en bak de ui op een laag vuurtje tot hij zacht is.
  • Voeg de knoflook, groene paprika, kaneelstokjes, geelwortel, ras el hanout en komijn toe en bak 2 minuten.
  • Giet de de bouillon erbij samen met de tomaat, rozijnen en wortel.
  • Laat 15 minuten sudderen alvorens de gehaktballetjes toe te voegen.
  • Zet de pot met deksel ofwel 35 à 40 minuten in de oven of op het vuur. Roer dan wel zeer regelmatig tegen het aanbakken.

Afwerking

  • Werk de balletjes af met gehakte koriander en/of peterselie en serveer er een couscoussalade of bulgersalade bij.
Trefwoord gehakt, kruiden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. de Bakmadam! schreef:

    Dag Anke,

    dat ziet er heerlijk uit, net zoals de rest van je blog trouwens!
    Ik kom hier aanwaaien omdat jij met mijn give away meedoet (morgen trek ik de winnaar!), dankjewel trouwens!
    Ik kom je hier graag volgen, dat lijkt me de moeite!

    vele groeten!
    de Bakmadam

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.